В Україні продукти дорожчають на 15-30% на рік - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні продукти дорожчають на 15-30% на рік - дослідження

1201
В Україні за рік на 15-30% подорожчали продукти харчування. Експерти стверджують, що продукти будуть дорожчати і далі, передає News One з посиланням на експертів.
Хоча офіційно ціни в Україні за рік не зросли (за даними Держслужби статистики, ми мали дефляцію 0,2%), але пересічний українець відчув, що продукти харчування стали дорожчими. Так, за розрахунками консалтингової агенції “ААА”, їжа подорожчала на 12-15%.
Моніторинг показав: багато основних продуктів дійсно виросли в ціні приблизно на цю цифру. При цьому преміум-сегмент – м’ясо вищого сорту (філейне, вирізка), сирокопчені ковбаси, свіжі овочі і фрукти – подорожчали ще більше – до 25-30%.
Наприклад, на ковбасах сирого копчення вищого ґатунку, що коштували рік тому 105-115 гривень, зараз висять цінники 130-160 гривень за кілограм (палиця обійдеться в 45-60 гривень, зростання цін на 25-40%).
Аналітик продринку Марія Колесник (“ААА”) впевнена, що економічних підстав для такого великого подорожчання немає.
“Влада проводить жорстку політику стримування цін на соціальні групи товарів: це український хліб і батон, варені ковбаси 1-го і 2-го сорту, курятина в тушках, молокопродукти і так далі, на них встановлена мінімальна торгова націнка 10-15%. тому торгові мережі заробляють на продуктах преміум-сегменту, тих же СК ковбасах, завищуючи на них ціни: мовляв, нехай багаті платять за бідних”, – розповіла вона.
За розрахунками директора інформкомпанії “ПроАгро” Миколи Верницького, продукти на прилавках дорожчають насамперед від того, що зростають виробничі витрати: дорожчає паливо, корми, підвищуються зарплати працівникам, а не ціни на сировину (наприклад, свинина в живій вазі подорожчала в закупівлі за рік приблизно на 2 гривні). А торгівля рахує свої 15%, вже від нових оптових цін, от і виходить більше. А по товарах преміум-класу з покупця беруть по-максимуму.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас