Влада та опозиція вперше об'єднуються у новому парламенті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада та опозиція вперше об'єднуються у новому парламенті

5257
Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов намагається заручитися підтримкою парламентської більшості. Голоси народних депутатів йому потрібні для того, щоб шляхом зміни законодавства впровадити в життя положення держпрограми активізації економіки на 2013-2014 рр. Найближче обговорення важливої для Арбузова теми відбудеться 4 березня на засіданні фракції Партії регіонів. Там, за словами відразу декількох регіоналів, перший віце-прем’єр буде пояснювати, які конкретно закони потрібно схвалити Раді.
Чи вдасться йому домовитися з депутатами – велике питання. Головна проблема – ініціатива Арбузова щодо скасування податкових пільг для підприємств. Вона не увійшла у фінальний варіант держпрограми, але, за словами джерела Forbes в Міністерстві податків і зборів, це відомство готує окрему концепцію щодо питань оподаткування. Крім того, відповідні поправки ще можуть бути внесені до держпрограми.
Депутати ініціативам влади мають намір протистояти. Вже 5 березня в парламенті буде оголошено про створення першої в новому парламенті міжфракційної групи, до якої увійдуть не лише члени фракції ПР, але також позафракційні депутати і, що важливо – опозиціонери. Домовитися з її учасниками Сергію Арбузову буде складно.
Група за інтересами
Питання про створення нової депутатської групи вже вирішено. Вона називатиметься «За українських промисловців, підприємців і роботодавців». Її головну мету ідеологи об’єднання В’ячеслав Богуслаєв, почесний президент концерну «Мотор Січ», і Анатолій Гіршфельд формулюють просто: разом депутати будуть відстоювати свої інтереси, в тому числі і перед урядом.
В об’єднання увійдуть регіонали Ярослав Сухий (близький до Богуслаєва), Таріел Васадзе, власник корпорації «УкрАвто», а також регіонали з так званої групи Дмитра Фірташа (власника Group DF і президента Федерації роботодавців України, (ФРУ) і Юрія Бойка, віце-прем’єра з ПЕК. Крім Гіршфельда (заступника Фірташа в ФГУ), це Олександр Нечаєв, екс-голова правління «Кримський Титан» (входить в Group DF), Сергій Дунаєв, екс-мер Лисичанська, Юлій Йоффе (у минулому – перший зам Республіканської партії України, яку очолював Бойко) і декілька інших членів фракції ПР.
За словами Гіршфельда, поки в об’єднання погодилися увійти 15 осіб. У їх числі є позафракційні депутати, а саме Ігор Єремєєв, співвласник групи компаній «Континіум», і опозиціонери. Зокрема, Віталій Немилостивий, нардеп від «Батьківщини», буде секретарем об’єднання. «Так, я, дійсно, підписав заяву про створення такого об’єднання, оскільки вважаю, що в нинішніх умовах депутатам всіх фракцій необхідно захищати інтереси вітчизняного виробника», – розповідає нардеп. Він зізнається, що окрім нього, в об’єднання увійдуть ще кілька членів фракції «Батьківщина», але їх імена поки воліють не розголошувати.
Відомо тільки, що один з них буде заступником Гіршфельда. Всього заступників буде три – від ПР, позафракційних депутатів і опозиції.
У майбутньому, прогнозує Гіршфельд, об’єднання розростеться до 30 депутатів, у тому числі за рахунок членів УДАРу та «Свободи». Ці розрахунки можуть виправдатися. Незважаючи на побоювання опозиції співпрацювати з ПР з будь-яких питань, Андрій Путілов, депутат від УДАРу і власник Механічного заводу (м. Херсон), повідомив Forbes, що вважає подібне об’єднання корисним.
Ремствування і хвилювання
У числі перших ініціатив групи Гіршфельд називає розробку закону про промисловість і внесення змін до закону про державні закупівлі, завдяки яким пріоритет на тендерах повинні мати українські компанії.
Але головне – не допустити позбавлення українських промисловців вже існуючих пільг. «Поки незрозуміло, які саме пільги має намір скасувати Кабмін. Якщо це торкнеться підприємств, які використовують енергозберігаючі технології, виробляють продукцію сільгоспмашинобудування, я вважаю, що це неправильно», – говорить Гіршфельд.
Богуслаєв більш радикальний: «Арбузов слабо розбирається в економіці. Потрібно знати чітко, що ми будемо робити. Я у нього питав, чи будуть включені в документ (держпрограму активізації економіки. – Forbes) програми «Український трактор», «Український комбайн» та «Український вертоліт», а він нічого не відповідає. Він боїться цих програм, як чорт ладану». Нардеп упевнений: абстрактні розмови про активізацію економіки на практиці обертаються роздачею грошей особливо наближеним до влади людям.
Чим така категоричність загрожує куратору парламенту Арбузову? Тепер організувати результативні голосування в Раді буде ще складніше. Адже для цього йому потрібні не тільки голоси регіоналів, але, як мінімум, позафракційних нардепів, як максимум – окремих опозиціонерів. Якщо підтримкою останніх заручаться противники реформ Арбузова, йому доведеться йти з ними на компроміси. У випадку з промисловцями – відмовлятися від ідеї наповнення бюджету за їх рахунок.
Святе місце
Якщо домовитися з нардепами першому віце-прем’єру не вдасться, його місце куратора парламенту може зайняти Андрій Клюєв, Секретар ради національної безпеки та оборони. Про те, що чиновник, який багато років організовував роботу Ради, ефективно вирішує проблеми парламенту, кажуть депутати різних фракцій. «Саме його (Клюєва) зусилля в дечому допомогли досягти компромісу з опозицією в питанні розблокування роботи парламенту. Спроби домовитися до його втручання закінчувалися провалом», – підкреслює Володимир Олійник, нардеп від ПР.
Офіційну заяву з цього приводу зробив і сам Клюєв: «Я готовий застосовувати свій політичний досвід і знання, щоб сприяти відновленню роботи парламенту. Це моя послідовна позиція громадянина і політика». Тепер слово за Арбузовим.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас