Накладна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накладна

Казна та Політика
4916
Накладна – документ, що використовується при передачі товарно-матеріальних цінностей від однієї особи іншій.
Залежно від способу, форми і види передачі товарно-матеріальних цінностей розрізняють такі різновиди накладних:
1. Товарна накладна – документ, призначений для оформлення операцій з відпуску та прийому товарів зі складу. Є одним з документів первинної бухгалтерської звітності. Містить назву організації, номер накладної, дату відпуску товару, його найменування, ким відпущений товар, кому відпущений товар, його кількість, сорт, ціна та інші дані, підстава для відпуску товару, підписи матеріально відповідальних осіб у його відпустці і прийомі.
2. Транспортна накладна – документ, призначений для перевезення вантажів. Регулює відносини між учасниками перевезення вантажів: перевізником, відправником та одержувачем вантажу. Даний документ підтверджує оформлення договору перевезення вантажу. Транспортна накладна супроводжує вантаж на шляху його проходження від пункту прийому вантажу до перевезення до пункту отримання вантажу. Документ видається вантажовідправнику, перевізнику і, в залежності від правил перевезення, передається вантажоодержувачу разом з вантажем у пункті його призначення. Транспортна накладна містить дані, що стосуються вантажу (найменування вантажу, кількість місць, вага, маркування, час прийому вантажу до перевезення і прибуття його в пункт призначення та ін.). Транспортна накладна має велике значення для доказу факту укладення договору перевезення, його умов. Транспортна накладна обов’язкова при висуванні претензій та позовів до перевізника, вантажовідправника або вантажоодержувача з приводу можливих вимог і претензій (недостача вантажу, псування (руйнування) або пошкодження вантажу, затримка доставки, затримка видачі та ін).
Розрізняють такі види накладних в залежності від виду транспорту і нормативних документів (міжнародних угод, законів, звичаїв, правил), що визначають перевезення вантажів:
- Авіаційна накладна (англ. air waybill);
- Залізнична накладна (англ. rail waybill)
- Автотранспортна накладна (англ. CMR)
- Коносамент (англ. bill of lading)
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас