Банк Англії і ЦБ Китаю обговорюють договір про 3-річні свопи нацвалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії і ЦБ Китаю обговорюють договір про 3-річні свопи нацвалют

206
Глава Банку Англії Мервін Кінг під час візиту в Пекін домовився з головою Народного банку Китаю (НБК) Чжоу Сяочуань про подальше сприяння обговоренню угоди про трирічні валютні свопи фунтів і юанів, йдеться в повідомленні британського ЦБ.
“Взаємні свопи будуть використовуватися для фінансування торгівлі і прямих інвестицій у відносинах між двома країнами і зміцнять фінансову стабільність на обох ринках, якщо цього дозволить ринкова кон’юнктура”, – сказано в документі.
М.Кінг назвав домовленості “важливою віхою” у відносинах Великобританії та КНР. НБК і Банк Англії пообіцяли підписати остаточний договір в найкоротші терміни.
“Лондон швидко розвивається як центр торговельних операцій з юанями. Створення своп-лінії фунт/юань підтримає внутрішню фінансову стабільність Великобританії”, – заявив глава британського Центробанку.
Керівники банків, що працюють в Лондоні, ще рік тому пропонували Банку Англії подумати про таку можливість, щоб зміцнити позиції британської столиці як міжнародного фінансового центру і центру торгівлі юанями, відзначає Dow Jones.
Донедавна безперечне лідерство в торгівлі “офшорними юанями” (китайська нацвалюта, що перебуває в обігу за межами континентального Китаю) належало Гонконгу. Останнім часом його почав оспорювати Лондон, свої спроби зробили і такі міста, як Сінгапур, Токіо, Тайбей, Люксембург і Куала-Лумпур.
Розміщення боргових зобов’язань в юанях (“дім-самов” або “дім-сумов”) за межами континентального Китаю та Гонконгу стали гучною, хоча поки і не дуже поширеною новинкою минулого року. Поки таких угод в Лондоні було укладено мало (BP, банки HSBC і ANZ), тоді як гонконгський ринок з липня 2010 року, коли емісія “дім-сумов” була дозволена іноземним компаніям, зріс до 350 млрд юанів ($56 млрд).
При цьому до кінця січня щоденні обсяги валютних операцій з юанями на ринку в Лондоні становили $900 млн при $1,5 млрд в Гонконзі.
До середини 2012 року Китай підписав двосторонні угоди про взаємні валютні свопи з сімнадцятьма центральними банками з різних країн, включаючи Білорусію і Україну. Загальна сума угод – майже 1,85 трлн юанів. У 2011 частка юаня в міжнародних розрахунках збільшилася до 8% (у 2009 році – всього 2%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас