Субсидування "зеленої енергетики" може призвести до деіндустріалізації - німецькі ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидування "зеленої енергетики" може призвести до деіндустріалізації - німецькі ЗМІ

Енергетика
652
Подальше зростання цін на електроенергію може змусити енергоємні компанії і їхніх постачальників згорнути виробництво в Німеччині. Про це попередив Інститут німецької економіки в Кельні.
Політика переорієнтації енергетики на відновлювані джерела загрожує промисловому потенціалу: вона може викликати в країні процеси деіндустріалізації. Такий головний висновок дослідження, проведеного Інститутом німецької економіки в Кельні (IW). Його автори спиралися на результати опитування, проведеного серед 1500 підприємств, що представляють усі найважливіші галузі національної економіки. При цьому акцент був зроблений на металургії, хімічній, целюлозно-паперовій, скляній та керамічній промисловості.
Абсурдні наслідки політики фіксованих цін
“Уже з початку нового тисячоліття ми бачимо в цих енергоємних галузях негативне зростання нетто-інвестицій. Інакше кажучи, обсяги інвестицій нижчі, ніж потрібно для заміни основних фондів, що зношуються під час звичайного виробничого процесу”, – вказав в інтерв’ю DW директор IW професор Міхаель Хютер. За його словами, “цей процес вже можна розглядати як часткову втрату промислового потенціалу Німеччини”.
У IW вважають, що одна з основних причин такої тенденції – політика переорієнтації національної енергетики, що почалася в Німеччині більше десяти років тому. Національної енергетика спиралася раніше на вугільні, газові й атомні електростанції, на відновлювані джерела. Їх розвиток держава стимулює в рамках відповідного закону за допомогою фіксованих цін на “зелену електрику”. Це істотно підвищує привабливість вкладень, скажімо, в сонячні батареї і вітрові установки.
Гарантовані державою ціни – вищі від ринкових. Тому енергетичним компаніям, які закуповують “зелену електрику”, дозволено перекладати додаткові витрати, що виникають при цьому, на споживачів: тим доводиться платити за електроенергію певну націнку. Абсурдність ситуації полягає в тому, що стрімке зростання відновлюваної енергетики веде до неухильного збільшення цієї націнки, адже “зеленої електрики”, що одержує субсидії, стає все більше. У результаті за минулий рік націнка зросла відразу на 50 відсотків.
Два центи за кіловат-годину можуть стати вирішальними
Правда, закон звільнив від обов’язку платити цю націнку підприємства з найбільш енергоємними виробництвами, що постачають продукцію на світовий ринок. Це, природно, тільки збільшує фінансове навантаження на населення, яке починає обурюватися неухильному дорожчанню електроенергії. Уряду Німеччини в рік виборів такі настрої не потрібні, а тому він задумався про те, як хоча б частково поширити націнку і на підприємства, орієнтовані на експорт.
Однак саме цього і не варто робити, наголошується в дослідженні IW. Адже навіть без цієї націнки ціни на електрику в Німеччині вищі, ніж в інших промислово розвинених країнах, зазначив у бесіді з DW Хубертус Бард (Hubertus Bardt), який вивчає в Інституті німецької економіки проблеми екології, енергетики і природних ресурсів.
Так, якщо в Німеччині енергоємні підприємства платять зараз за один кіловат-годину 6 євроцентів, то їхні конкуренти в Північній Америці – всього лише від 3 до 4 євроцентів. “Поки фірми абияк справляються з ситуацією. Але якщо додадуться ще два центи, то деяким компаніям доведеться просто боротися за виживання”, – вважає експерт.
За великими замовниками потягнуться постачальники
У такій ситуації вони можуть піти на перенесення виробництва в інші країни. А це загрожує вкрай небезпечними макроекономічними тенденціями, попередив професор Хютер. Адже мова йде не тільки про великі енергоємні виробництва, а й про їхніх дрібніших постачальників. А в Німеччині понад 80 відсотків підприємств переробної промисловості мають енергоємних постачальників. Вони теж можуть потягнутися за кордон услід за своїми основними замовниками.
Втім, дослідження Інституту німецької економіки, який фінансується об’єднаннями промисловців і роботодавців, показало, що в Німеччині є галузі, які розглядають переорієнтацію енергетики на відновлювані джерела як великий шанс для свого бізнесу. Частка таких підприємств склала 10 відсотків. Це перш за все компанії, що безпосередньо розробляють технології для виробництва “зеленої енергії”, а також фірми, що спеціалізуються на випуску енергоефективної техніки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас