Німеччина показала найрізкіше падіння ВВП за 3 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина показала найрізкіше падіння ВВП за 3 роки

607
ВВП Німеччини скоротився в четвертому кварталі 2012 року на 0,6% порівняно з попереднім кварталом, свідчать остаточні дані Федерального статистичного агентства ФРН (Destatis).
Динаміка була найгіршою з III кварталу 2009 року, коли було зафіксовано падіння ВВП на 4,1% щодо попереднього кварталу.
Економіка країни в жовтні-грудні збільшилася на 0,4% щодо того ж кварталу 2011 року з поправкою на число робочих днів.
Динаміка обох показників збіглася як з попередніми даними, так і з консенсус-прогнозом експертів, опитаних агентством Bloomberg.
Спад в німецькій економіці зумовлений скороченням обсягів експорту та інвестицій в умовах падіння споживчого попиту в єврозоні через кризу.
Експорт з країни зменшився в жовтні-грудні на 2% в порівнянні з попереднім кварталом, інвестиції у виробничі потужності скоротилися на 0,7%, інвестиції в будівництво – на 0,1%.
При цьому державні витрати збільшилися в четвертому кварталі на 0,4%, приватне споживання – на 0,1%.
Обсяг імпорту зменшився в минулому кварталі на 0,6%.
Незважаючи на зниження ВВП в останньому кварталі 2012 року, німецька економіка зможе уникнути рецесії і повернеться до зростання вже в першому кварталі 2013 року, прогнозують експерти Бундесбанку.
У лютневій доповіді німецького ЦБ відзначається поява ознак зростання, зокрема, поліпшення настроїв серед інвесторів і аналітиків і ослаблення песимізму, пов’язаного з борговою кризою в єврозоні.
За оцінками німецького центробанку, такі зміни приведуть до зростання капіталовкладень компаній і, отже, “в першому кварталі 2013 року можна чекати позитивного зростання економіки в цілому”. У наступні квартали темпи підйому ВВП прискоряться, вважають економісти ЦБ.
“Економіка ФРН має повернутися до зростання в першому кварталі, і збільшення інвестицій відновиться в цьому році, – зазначає економіст HSBC Trinkaus & Burkhardt в Дюссельдорфі Лотар Хесслер. – Серед потенційних ризиків варто відзначити черговий сплеск кризи в єврозоні після виборів в Італії і невизначеність щодо бюджету США”.
Згідно з прогнозом Єврокомісії, ВВП Німеччини збільшиться в 2013 році на 0,8%, у 2014 році – на 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас