Лукашенко може залишитися без російського кредиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко може залишитися без російського кредиту

571
Антикризовий фонд ЄврАзЕС починає новий раунд консультацій з оцінки стану економіки Білорусії. “Починаємо обговорення макроекономічних індикаторів спільно з представниками Мінфіну та Національного банку Білорусії”, – повідомив “Газеті.Ru” керуючий директор із забезпечення діяльності фонду Сергій Шаталов.
За підсумками консультацій рада фонду буде вирішувати, на яких умовах Білорусія зможе отримати в 2013 році черговий стабілізаційний кредит. Фінансування надається при виконанні низки вимог, які діляться на базисні (обов’язкові для виконання) та індикативні (рекомендовані і ті, що впливають не на видачу кредиту, а на умови кредитування).
Перерахування в 2013 році планується провести двома траншами по $440 млн кожен. Раніше фонд схвалив кредит для Білорусії на $3 млрд – траншами протягом 2011-2013 років.
Останній транш у розмірі $440 млн фонд перерахував Білорусії 31 січня 2012 р. Тоді Білорусь виконала всі базисні умови. Але два індикативні показники виконані не були: це розмір ставки рефінансування і приріст загального обсягу банківських кредитів в економіці.
Розмір ставки рефінансування (вона в Білорусії становить 30%) фонд вирішив не обговорювати з білоруськими колегами. Але індикатор, що характеризує обсяг кредитування економіки, за підсумками московського раунду переговорів може стати обов’язковим.
Фонд планує посилити умови видачі чергового траншу кредиту Білорусі за рахунок переведення індикативного показника в контрольний. Невиконання контрольного показника – привід відмовити в кредиті або відстрочити виділення чергового траншу до приведення показника в норму, визначену умовами видачі кредиту.
Норма для минулого року по частці банківських кредитів становила 12%. Фактичне зростання кредитів у Білорусії перевищило порогове значення майже в два рази і склало 21%.
Орієнтир з приросту кредитів на 2013 рік – не більше 15%.
“Підвищення статусу індикатора до контрольного рівня сприятиме скороченню дисбалансу у зовнішній торгівлі Білорусії, зростанню міжнародних резервів і зниженню все ще високих темпів інфляції”, – пояснює суть даної новації Алішер Мірзоєв, начальник відділу соціально-економічної політики Антикризового фонду ЄврАзЕС.
Білорусь отримала з фонду в 2011-2012 роках $2,2 млрд. “За попередніми оцінками, в 2012 році зовнішній держборг Білорусії, що зріс в основному за рахунок коштів, отриманих з Антикризового фонду, збільшився на $200 млн – до $12,6 млрд, або 20% ВВП”, – говорить Мірзоєв.
У разі надання двох інших траншів у 2013 році ($880 млн) зовнішній держборг Білорусії може збільшитися ще на 1,2-1,5 процентних пунктів – до 21,5% ВВП.
Рівень закредитованості економіки – важливий, але не визначальний показник платоспроможності країни, зазначає Юрій Прокудін з FX-Invest. “Перевищення порогових значень може збільшити рівень інфляції, влада Білорусі буде змушена вдатися до додаткової емісії національної валюти, що в підсумку може призвести до кризи економіки країни і негативної платоспроможності”, – пояснив він.
Отримати оперативний коментар Мінфіну і Нацбанку Білорусії не вдалося.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас