Кадастр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадастр

Нерухомість
365
Кадастр (фр. cadastre) – список, реєстр чогось або когось, наприклад, землекористувачів, що підлягають оподаткуванню. Саме це слово походить від середньовічного лат. catastrum, тобто capitastrum (від caput – голова), яке означало регістр душ, що підлягали поголовній податі.
Історично корені виникнення кадастру і кадастрових робіт, пов’язаних з зазначенням меж земельних ділянок та їх площ, що проводяться з метою обліку земель, сягають доби Давнього Єгипту (3000 р. до н. е..). А сам термін «кадастр» починає приживатися з часів римського правителя Августа (27 р. до н. е..), коли була затверджена одиниця урахування збору данини за землю «caputigum», і введений перепис населення «caputigum registrum». З часом ці слова злилися в одне – «capitastrum» і згодом у слово «catastrum».
У Середні століття зміст кадастрових зйомок та основні принципи ведення кадастру практично не змінилися – зйомка земель залишалася чисто лінійною і здійснювалась за допомогою мотузки і жезла, слабо використовувались геометричні знання і обчислення. Починаючи з 1718 р., за зразком римського кадастру, Джовані Джакомо Маріоні розробив перший кадастр на основі дотримання наукових методів з визначенням меж ділянок методом тріангуляції і полігонометричних мереж. Цей кадастр містив за документи ситуаційні карти всіх сільських громад, виконані з використанням мензули в масштабі 1:2000. На картах відображали ділянки (парцели) окремих общинних володінь, типи ґрунтів, чистий прибуток, який був основою для обкладання податком. Завдяки своїй якості і точності цей кадастр, званий міланським, був введений в дію 1 січня 1760 і був зразком для розробки в XIX в. кадастрів Франції, Бельгії, Австрії, Голландії і Швейцарії.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас