Експортери обвалили промвиробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери обвалили промвиробництво

3578
Індекс промислового виробництва (ІПВ) України продовжив негативний тренд минулого року. 2013 рік він розпочав з падіння через збереження негативної кон’юнктури на зовнішніх ринках і зниження конкурентноздатності вітчизняної економіки.
За даними Держаної служби статистики, в січні 2013 року обсяг промислового виробництва скоротився на 3,2%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
В той же час індекс промвиробництва, порівняно з груднем 2012 року, скоротився на 11,1%. Однак, цей показник не є вагомим, оскільки спад промислового виробництва в січні до грудневого показника є типовим сезонним явищем.
Найбільше попсувала статистку січня переробна промисловість. Загалом падіння становило 4,5%. Лідером падіння у переробці в січні були коксохіми і нафтопереробні заводи – 26,6%. Скорочення виробництва коксу (паливо для доменних печей) зумовлено зниженням попиту на продукцію металургії на світових ринках і, як наслідок, падінням цін на метал.
Падіння в нафтопереробці пояснюється роботою лише одного з шести вітчизняних НПЗ – “Укртатнафти”, що контролюється групою “Приват” Ігоря Коломойського, і державного Шебелинського газопереробного заводу, який контролює менеджмент олігарха Дмитра Фірташа.
В січні 2012 року в Україні працювали два НПЗ – Лисичанський (“Лукойл”), “Укртатнафта” і Шебелинський ГПЗ. Навесні Лисичанський НПЗ було зупинено через відмову уряду обкласти митами імпорт нафтопродуктів.
“Темпи падіння нафтопереробки повинні скоротитися до нуля в травні з поточних 65-75% на тлі нижчої бази порівняння (у травні 2012 року повністю зупинився Лисичанський НПЗ) і можуть навіть вийти в позитивну зону, якщо відновиться виробництво нафтопродуктів хоча б на одному із зупинених заводів”, – прогнозує головний економіст Dragon Capital Олена Білан.
Також падіння промвиробництва зафіксовано в ключових експортно-орієнтованих галузях.
Наприклад, падіння в хімпромі становило 19,9%. При цьому виробництво азотних добрив показало позитивну динаміку, що зумовлено підготовкою до посівної. Зокрема, виробництво аміаку виросло на 24,8%, карбаміду на 16,7% а аміачної селітри – 11,2%.
В машинобудуванні, яке залежить від російського ринку, падіння становило 12,3%. Металургія показала мінус 8,6% через несприятливу кон’юнктуру на ринках Азії і Близького Сходу. Найбільше просіло виробництво плоского прокату (45,6%) та сталевих труб (44,8%).
За словами Білан, поліпшення показників випуску в металургії (-9% р/р у січні, порівняно з -12% в грудні) на тлі підвищення світових цін на сталь дає можливість говорити про те, що виробництво в одному з ключових секторів української економіки, можливо, досягло дна і поступово відновлюватиметься.
“Металургпром планує нарощувати виробництво в лютому-березні, тому дана галузь, вага якої становить 21% в індексі промвиробництва, найбільше впливатиме на відновлення загального індексу промвиробництва в 2013 році”, – вважає керівник аналітичного відділу ІГ “Арт Капітал” Ігор Путилін.
В той же час добувна промисловість показала значно менше падіння (-1,9%), що підтверджує тезис про сировинну структуру української економіки. Зокрема, видобуток нафти та газу знизився на 3%, вугілля – на 1,5%, залізної руди – на 0,9%.
Найбільший позитивний ефект показала фармацевтична галузь (+42,1%) та харчова промисловість (+9,5%) завдяки зростанню виробництва напоїв (+26%) і кондитерських виробів (+12%).
Також позитивну динаміку в січні продемонстрували текстильна (+2,7%) та деревообробна (+2%) галузі.
На думку експертів, кон’юнктура на зовнішніх ринках в 2013 році не сприятиме швидкому відновленню експортно-орієнтованої української промисловості. Однак в другій половині року очікується певне пожвавлення економіки, що може дозволити промвиробництву вийти в невеликий плюс.
Як повідомляла “Реальна економіка”, за результатами 2012 року промвиробництво скоротилося на 1,8%.
Перших сім місяців минулого року показники ІПВ коливалися близько нуля. Стабільне падіння індексу промислового виробництва українська економіка почала демонструвати з серпня 2012 року (-4,7%). У вересні падіння становило 7%. В наступні два місяці осені падіння сповільнилося до 4,2% і 3,7% відповідно. Однак вже в грудні 2012 року промвиробництво знову обвалилося на 7,6%.
В результаті 2012 став для України першим роком стагнації після кризи 2008-2009 років, коли промвиробництво впало на 5,2 і 21,9% відповідно.
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас