Під тиском вулиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під тиском вулиці

1147
Болгарський прем’єр-міністр Бойко Борисов оголосив у середу, 20 лютого, про намір піти у відставку. Така заява пролунала на тлі масових антиурядових протестів, які тривають уже понад десять днів.
Попри всю складність ситуації, Бойко Борисов вирішив попрощатися красиво. “Ми не втратили гідність і честь, – цитує його слова інформаційне агентство AFP. – До влади нас привів народ, і тепер ми знову віддаємо її йому”. Виступаючи в парламенті, Борисов також наголосив, що не готовий очолити перехідний уряд країни.
Політичну кризу спричинили масові протести. От уже понад десять днів поспіль десятки тисяч жителів виходять на центральні вулиці Софії та інших міст, висловлюючи таким чином своє невдоволення урядовою політикою. Почалося все з виступів проти високих цін на електроенергію.
Напередодні заяви Борисова про відставку мирні протести почали переростати вже в силове протистояння між демонстрантами і поліцейськими та виходити з-під контролю. Як повідомляється, внаслідок сутичок щонайменше десять осіб зазнали поранень, 25 учасників протестів правоохоронці змушені були тимчасово затримати.
У вівторок уряд у Софії пообіцяв виконати частину вимог демонстрантів і, починаючи від березня, знизити ціни на струм на вісім відсотків. Частину вини за високі ціни на електроенергію покладають на чеське енергетичне підприємство CEZ, яке в західних регіонах Болгарії має фактично монопольне становище. Тепер болгари хочуть відібрати ліцензію у цієї компанії. Відповідну процедуру вже розпочато.
Корупція гальмує розвиток Болгарії. В результаті країна належить до найбідніших у ЄС.
Посаду болгарського прем’єр-міністра Борисов обійняв 2009-го року. Тоді він обіцяв побороти корупцію і модернізувати найбіднішу в ЄС країну, нагадує інформаційне агентство dpa. Оглядачі не відкидають, що після відставки уряду не минути і дострокових парламентських виборів. Цілком імовірно, що замість липня, як планувалося раніше, болгарам доведеться прийти до виборчих дільниць вже наприкінці квітня.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас