Економіка парадоксів: у промисловості - спад, витрати населення зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка парадоксів: у промисловості - спад, витрати населення зростають

3034
В українській промисловості продовжується спад. У січні індекс промвиробництва знизився на 3,2% до січня 2012-го. Але все не так погано: судячи з цифр, падіння сповільнюється: у грудні було 7,4% (рік до року), а окремі галузі – харчопром і легка промисловість – у січні і зовсім показали зростання.
У розрізі областей погано теж було не всім. Сильніше за інших постраждала індустріальна Україна, краще за інших справи у центральних і західних областей. У той час як в Луганській і Донецькій областях падіння переступило 10%-ву межу, Львівський і Рівненський регіони зросли на 15,5% і 16,2% відповідно.
Чому? У перших зосереджені металургія, хімічна промисловість і машинобудування, що відчули падіння експорту найбільше. У решті – аграрний сектор і суміжні галузі. А вони на хвилі гарного попиту як в Україні, так і за кордоном відчувають себе досить упевнено – харчопром показав 9,5%-ве зростання.
Промисловість намацує дно
Але головне, що загалом по країні статистика виявилася не в такому глибокому мінусі, як в грудні. Тоді зниження склало 7,4% рік до року, в січні – 3,2%. Металурги і машинобудівники змогли уповільнити падіння в своїх галузях: перші пригальмували його з 12% у грудні до 9% у січні, другі – з 19% у грудні до 8% в січні. Нарешті, допоміг і тривалий цикл виробництва цукру. Завдяки йому, говорить головний економіст Dragon Capital Олена Білан, зростання в харчовій промисловості в січні помітно прискорилося.
Чи означає це, що падіння промвиробництва досягло свого дна?
Причини для оптимізму, дійсно, є. Деякі – суто технічні. Наприклад, після того як у березні 2012 року остаточно зупинився Лисичанський НПЗ, весь минулий рік нафтопереробка показувала падіння на 25-35%. У цьому році вона повинна вийти в нуль – але не за рахунок відновлення виробництва, а просто тому, що більше не буде високої бази порівняння, говорить керівник аналітичного департаменту ІФК «АРТ Капітал» Ігор Путілін. Якщо ж хоч один з НПЗ, що простоює зараз, відновить свою роботу, галузь нафтопереробки і зовсім покаже плюс, додає Білан.
Другий кандидат на відновлення – металургія, адже світові ціни на сталь нарешті пішли в зростання. Хоча директор «CASE-Україна» Дмитро Боярчук попереджає: на лютий-березень на ресурсних ринках очікується зворотний тренд – не виключено, що ціни на метали знову почнуть знижуватися.
Тому зітхати з полегшенням керівництву країни поки рано. «У грудні теж очікувалося мінімальне падіння або незначне зростання, – нагадує Боярчук. – Але виявилося, що Україна пережила вражаюче падіння. У січні очікувалося вже невелике зростання, але промисловість знову продовжила падати».
Щоб говорити про швидке завершення рецесії в економіці, потрібно, щоб хоча б 3-4 місяці звіти Держстату, принаймні, не погіршувалися, пояснює керівник аналітичного відділу SР Advisors Віталій Ваврищук. Він вважає, що за результатами 2013 року індекс промвиробництва знизиться на 2,2%. У Dragon Capital налаштовані оптимістичніше і чекають зростання на 2,5%.
Інерційні витрати
У той час як виробництво падало, споживання українців зростало – на 14,1% рік до року. Це навіть більше, ніж результати січня 2012-го, коли про падіння в економіці ще навіть не йшлося (+13,8%). За словами Боярчука, зростання внутрішнього споживання забезпечили два фактори: з одного боку, українці стали менше відкладати, з іншого – попит частково підтримується за рахунок минулорічного зростання зарплат.
Частину цих коштів населення витратило на вітчизняні товари – здебільшого продукти харчування, одяг і ліки. Але Боярчук вважає, що щонайменше половина зростання споживання припала на імпорт. Даних щодо торговельного балансу в січні ще немає, але саме так відбувалося в минулому році.
Таке поєднання – провісник подальшого розширення дефіциту поточного рахунку. У січні, згідно з прогнозами Боярчука, імпорт товарів і послуг перевищить експорт приблизно на $500 млн.
Так щедро в січні українці витрачалися за інерцією, і скоро їх споживання скоротиться, впевнена Білан. Чому? Всі вільні кошти бюджету в цьому році будуть йти на обслуговування і погашення держборгу, а тому зростання витрат на соціальні виплати буде невеликим, зростання доходів громадян – і їх споживання – також сповільняться. Інвестори активними покупцями також навряд чи будуть – не той бізнес-клімат. У підсумку, вважає Білан, з часом імпорт почне знижуватися, а торговий баланс – йти на поправку.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас