Закон Гудхарта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон Гудхарта

586
Закон (принцип) Гудхарта полягає в тому, що коли соціальний або економічний показник (KPI) стає метою для проведення соціальної або економічної політики, він перестає бути гідним довіри показником. Таким чином, процес оцінки якості ефективності менеджменту, вимірюючи такі показники, може дати помилкову (невірну) оцінку. Суть в тому, що вимірювання системи зазвичай порушує її. Чим більш точним є вимірювання і чим коротший для нього часовий відрізок, тим більш невизначеним стає результат.
Цей закон є соціологічним аналогом принципу невизначеності Гейзенберга в квантовій механіці. Його творець – Чарльз Гудхарт, колишній працівник Банку Англії і заслужений професор Лондонської школи економіки і політичних наук.
Вперше закон був відкритий Гудхартом в 1975 році і завоював популярність у зв’язку зі спробою Маргарет Тетчер провадити грошову політику на основі цільових завдань для широких і вузьких грошей. Тісно пов’язані ідеї часто відомі під різними іменами, e. g. закон Кемпбелла (1976), і критика Лукаса (1976).
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас