Ставки за депозитами у всіх банках України впали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки за депозитами у всіх банках України впали

Кредит&Депозит
12115
Останнім часом фактично всі великі банки знизили ставки за депозитами. Щедрість банків пішла на спад. Тепер складніше знайти солідний банк, який згоден платити більше 20% річних у гривні на рік. Хоча на ринку ще залишаються банки, які готові виплатити за депозитом і 25-27%, але, швидше за все, і вони скоро зменшать свою щедрість або просто не зможуть виплачувати настільки високі відсотки. Не забувайте: високі відсотки – високий ризик, пише Maanimo.com.
Кількість гривні на ринку зросла, і в банків не виникає потреби з останніх можливостей залучати депозити. При бажанні вони можуть залучати міжбанківські кредити, які останнім часом коштують дуже дешево. Гривневий міжбанківський кредит розміщується під 12% річних. У цих умовах банки просто не хочуть дорого залучати депозити.
У найближчі місяці ставки за депозитами продовжать зниження, і скоро базова ставка або, іншими словами, ставка у великому надійному банку в гривні на термін 12 місяців, не буде приносити понад 16% річних. При цьому більш короткі депозити банк буде залучати за ставками 12-14% річних. Ставки невеликі – і дохід невеликий. Що стосується доларових депозитів, то базова ставка за доларовими депозитами на рік буде не вище 7% річних. А короткі доларові депозити будуть залучати від 2 до 5%.
У цій ситуації варто звернути увагу на те, що згідно з прогнозом Кабінету міністрів України, курс долара в 2013 році не буде вище 8,4 грн. А це означає, що доларовий депозит за рік принесе дохід всього 10,2% з урахуванням відсотків за депозитом та рівня девальвації. Це істотно нижче від базової ставки за гривневим депозитом і буде залишатися таким завжди. Банки не достатньо зацікавлені у валютних депозитах, тому вони готові заплатити більше за гривневими, а переплачувати за валютними не будуть. Результати січня 2013 року дуже добре показали, що обсяги депозитів у гривні зростають у два рази швидше, ніж валютні депозити.
Процес зниження ставок за депозитами продовжиться і протягом 2014-2015 рр.
На даний момент низка великих банків залучають депозити на 2-3 роки. Є пропозиції і на 10 років. Тим самим є можливість розмістити гроші на тривалий період і отримувати гарантований дохід навіть в умовах, коли падіння ставок за депозитами буде ще більш активним. Можливо, деякі вкладники і звернуть увагу на ці депозити. Хоча варто врахувати ту обставину, що деякі банки, які залучають депозити на термін 2-3 роки, ставки встановлюють нижчі, ніж на депозити до 1 року. Так, деякі з банків на 1 рік залучають депозити під 18,25%, а на 2 роки – під 15%. А якщо фізична особа захоче розмістити депозит на 10 років, то ставка складе всього 11% річних. Структура ставок за доларовими депозитами, виходячи з їх термінів, виглядає ще цікавіше. На поточний момент доларовий депозит на рік приймається за ставкою 7%, а на депозит на 10 років – за ставкою 3% річних.
Можливо, не так швидко, але ставки за депозитами в Україні впадуть до 10% у гривні та 3% у валюті. Що стосується 2014-2015 рр., то очікується, що базова ставка за депозитами у гривні в 2014 році буде на рівні 14-15%, а в 2015 році на рівні 12-13%. Базова ставка за доларовими депозитами знизиться до 5% в 2014 і 4% в 2015 році. Така ситуація була в 2006-2007 роках. Все повторюється.
Часи великого доходу за банківськими депозитами відходять в історію. Але зниження ставок за депозитами дозволить істотно знизити ставки за кредитами. З “захмарних” 30%, які зараз вимагають за споживчими кредитами, ставки за кредитами для населення знизяться до 18-20% в цьому році і 15-17% в 2014 -2015 рр.
Ситуація на банківському ринку змінюється, і це потрібно враховувати тим, хто прагне заробляти на депозитних вкладах. Раніше лаяли курс долара, а тепер будуть лаяти низькі ставки за депозитами.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас