Платіжна картка - це не тільки засіб зняття коштів у банкоматі, це... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжна картка - це не тільки засіб зняття коштів у банкоматі, це...

Фінтех і Картки
7128
Якихось п’ятнадцять років тому платіжна картка була дивиною. Багато хто платіжну картку бачив тільки в кіно, де американські мільйонери хвацько розплачувалися за купівлю чергової яхти або коктейлю в барі платіжною карткою. І тоді всі ці платіжні картки здавалися далекими і нереальними речами, які можуть бути тільки в кіно. Але минув час і тепер вже уявити собі українця без платіжної картки нереально.
Станом на 1 січня 2013 року на території України знаходиться в обігу 69,8 млн. штук. Виходить, що на одного жителя України припадає півтори платіжні картки, це з урахуванням немовлят і літніх людей. Якщо врахувати тільки повнолітніх громадян, то виходить в середньому на одного дорослого українця припадає майже 3 платіжні картки. У 2005 році було все навпаки, одна платіжна картка припадала на трьох осіб.
В окремих українців явно надлишок цих платіжних карток. Це дуже добре помітно, що кількість карток, якими користуються, явно менша від кількості випущених платіжних карток. За підсумками 2012 р. тільки 47% діючих карток були використані за призначенням, інші картки так і залишилися порошитися у столах офісів і дому.
Спостерігаючи за такою статистикою, здавалося б, що банки почнуть згортати процес випуску нових платіжних карток. Навіщо нові, якщо і старими не всі користуються. Але не так все просто. За підсумками 2012 року було відкрито нових карткових рахунків більше 9 млн. штук і випущено ще додатково більше 11 млн. нових платіжних карток. Битва банків за власників платіжних карток триває. Хоча ця битва вже ведеться не на залучення клієнта, а на переманювання клієнтів.
Лідером за кількістю випущених платіжних карток був і залишається ПриватБанк. На частку ПриватБанку припадає 51% всіх випущених платіжних карток в Україні. На другому місці йде Ощадбанк з результатом 15% і третє місце посідає Райффайзен банк Аваль з результатом 6%. Але у ПриватБанку не тільки багато платіжних карток – їх і часто використовують. Близько 49% всіх платіжних карток, за якими в 2012 році здійснювали операції, припадає на ПриватБанк. Частка Ощадбанку на цьому ринку тільки 9%. ПриватБанк є лідером з емісії нових платіжних карток в Україні. Можна скільки завгодно лаяти ПриватБанк та його агресивну рекламу, але він явно хоче і надалі залишатися в лідерах, і буде і далі агітувати українців за свої картки, і не тільки картки.
Кількість платіжних карток – це пройдений етап. Зараз банки все більше і більше уваги приділяють новому перспективному напрямку бізнесу, який років через п’ять, а тим більше через десять буде головним в Україні. За підсумками 2012 року українці використовували платіжні картки здебільшого для зняття грошей у банкоматах. За минулий рік було знято в банкоматах готівкою майже 650 млрд. грн. Середня сума зняття грошей була близько 900 грн. Але це зараз. А мине трохи часу, і платіжні картки будуть більше використовувати для розрахунків за товари і послуги. За підсумками 2012 року за допомогою платіжних карток було оплачено товарів на суму 91,5 млрд. грн. Це майже в 2 рази більше, ніж у 2011 році. У 2012 році вартість однієї покупки в торговельних мережах за допомогою платіжної картки становила близько 260 грн, у 2011 році – тільки 211 грн. Зростає і кількість використання платіжних карток при розрахунках у торгових мережах та сума покупки на них.
Але це тільки початок: з 1 квітня 2013 року всі торговельні організації і сфера послуг, за винятком сільської місцевості будуть зобов’язані мати платіжні термінали для прийому безготівкових платежів за допомогою платіжних карток. На сьогодні вже в торгових мережах встановлено більше 133 тис. платіжних терміналів і процес прискорюється. Зараз банки активно працюють з торговельними мережами і намагаються закріпитися в найбільш масових. Благо, наше законодавство зобов’язує великі торгові організації мати як мінімум три платіжні термінали від різних банків. Там що місце для конкуренції існує і ця конкуренція тільки наростає.
Якщо там зростання безготівкових платежів буде наростати з такими темпами, то не виключено, що через п’ять-сім років обсяги безготівкових платежів у торговельних мережах будуть на рівні 600-700 млрд. грн. За такий приз варто поборотися.
А раз вже згадали про торгові мережі, то варто зауважити, що в 2012 році кількість кредитних платіжних карток склала 24% від загальної кількості випущених платіжних карток. “Мало”, скажуть банкіри. Тому не дивно, що процес агітації населення брати споживчі кредити за допомогою платіжних карток тільки посилюється. Рідко можна знайти банк, який не пропонує своїм клієнтам кредитну платіжну картку. Дуже часто ця послуга пов’язана з наявністю депозиту клієнта в банку і в цьому випадку ставки за такими кредитами на картку пільгові. А тепер ще банки стали заманювати клієнтів більш високими ставками за депозитом, якщо депозит оформлений через Інтернет-банкінг. Але це тільки початок.
Чому банки так активно агітують клієнтів за свої Інтернет-банкінги, як це змінить ринок платіжних карток, що буде з банківськими автоматами та платіжними терміналами після 1 квітня. А ще, що станеться з Інтернет-торгівлею, яка використовує платіжні картки при розрахунках. Чи варто боятися, коли Вам безкоштовно подарували кредитну картку, а також багато іншого Ви зможете почути в 44 випуску подкастів завтра, 19 лютого.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас