Президент Латвії схвалив введення євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Латвії схвалив введення євро

Валюта
506
Президент Латвії Андріс Берзінш схвалив закон про введення євро. Про це портал Mixnews повідомляє з посиланням на місцеве видання Latvijas Vēstnesis. Таким чином, закон про приєднання балтійської країни до єврозони з 1 січня 2014 року пройшов всі основні інстанції в Латвії.
Сейм Латвії схвалив закон про введення євро 31 січня. Умови переходу з однієї валюти на іншу будуть схожими з тими, за якими в єврозону вступали інші країни, наприклад, Словаччина, Словенія та Естонія. Так, дві валюти одночасно будуть діяти тільки перші два тижні 2014 року, після чого розплачуватися в країні можна буде тільки євро. При цьому ціни в латах будуть вказувати в магазинах ще як мінімум півроку.
Латвійський лат існував в незалежній Латвії з 1922-го по 1940 рік, а потім був відроджений у 1993 році. Його особливістю є висока вартість по відношенню до більшості валют світу – за один лат на ринку дають майже 1,9 долара.
Латвія обговорювала введення євро протягом декількох років – очікувалося, що країна може вступити в єврозону в 2008 році. Для цього їй необхідно було виконати кілька базових вимог ЄС щодо інфляції, рівня дефіциту бюджету та інших макроекономічних показників. Вони були виконані тільки на початку наступного десятиліття, що і зробило можливим введення євро в 2014 році.
Першою країною з колишніх радянських республік, яка ввела євро, стала Естонія. Це сталося 1 січня 2011 року. У Литві раніше заявляли, що мають намір потрапити в єврозону до 2015 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас