Як білоруські п'яниці знизили кіберзлочинність у країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як білоруські п'яниці знизили кіберзлочинність у країні

3249
Управління з розкриття злочинів у сфері високих технологій МВС Білорусі опублікувало звіт про виявлення кіберзлочинів. У відповідності з ним, у країні вже кілька років спостерігається зменшення таких злочинів: у 2010 році було 2514, у 2011 році – 2171, а в минулому – тільки 2040. При цьому 94,5 відсотка виявлених у 2012 році злочинів стосувалися розкрадання з використанням комп’ютерної техніки, а 5,5 відсотка – були в сфері інформаційної безпеки.
У Кримінальному кодексі Білорусі є ціла глава “Злочини проти інформаційної безпеки”. У зазначеній главі перераховуються несанкціонований доступ, неправомірне заволодіння і модифікація комп’ютерної інформації, саботаж, розробка, використання або поширення шкідливих програм, а також порушення правил експлуатації комп’ютерної системи або мережі. Все це вкладається в 5,5 відсотка скоєних злочинів. Левова частка злочинів припадає на розкрадання шляхом використання комп’ютерної техніки, а ось статистики за статтею “Виготовлення та розповсюдження порнографічних матеріалів або предметів порнографічного характеру з зображенням неповнолітнього” немає.
Що таке кіберзлочинність
Варто зазначити, що не існує загальноприйнятого визначення кіберзлочинності, через що в різних країнах в це поняття вкладають різний зміст. Консалтингова компанія PricewaterhouseCoopers (PwC) запропонувала вважати кібернетичними злочини, вчинені з використанням обчислювальної техніки та інтернету. Приклади: поширення вірусів, незаконне вивантаження інформації, фішинг і фармінг, а також розкрадання особистої інформації (наприклад, реквізитів банківських рахунків).
“До цієї категорії належать тільки ті економічні злочини, в яких основним (а не допоміжним або супутнім) інструментом скоєння злочину є комп’ютер, інтернет або електронні носії інформації та пристрої”, – вважають в PwC.
Саме незбігом даних визначень пояснюють експерти заяву МВС про падіння кількості кіберзлочинів у Білорусі на тлі їх зростання в інших країнах. Для порівняння: в Росії заявили про зростання кіберзлочинів майже на третину.
Білоруські жінки борються з кардингом
Керівник аналітичного проекту Belarus security Blog Андрій Поротніков в інтерв’ю DW висловив припущення, що поліпшення статистики білоруських кіберзлочинів відбулося за рахунок збільшення обережності в поводженні з банківськими картками. На його думку, левова частка такого роду злочинів відбувалася під час розпиття спиртних напоїв, коли власник картки сам давав свою картку і пін-код товариша по чарці, аби той сходив за добавкою спиртного.
На підтвердження своїх слів Андрій Поротніков вказує на статистику МВС про притягнення до кримінальної відповідальності за кіберзлочини, відповідно до якої більше половини караних вже мали судимість. “Значною мірою, це асоціальні елементи, яких складно приписати до хакерів. В західному розумінні вони ніякі не кіберзлочинці, а звичайні злодюжки”, – вважає експерт.
У звіті МВС зниження кількості кіберзлочинів називають результатом активної профілактичної роботи з населенням при поводженні з кредитними картками. “Або дружини стали вилучати картки у чоловіків – це теж профілактика”, – іронізує керівник проекту Belarus security Blog.
Низка злочинів ще не реєструється
Спеціаліст з безпеки Олексій Черняєв в інтерв’ю DW також висловив думку, що поліпшення білоруської статистики щодо кіберзлочинності пов’язане з її фокусуванням саме на кардінгу – шахрайство з платіжними картками.
“Тим часом порушення безпеки при проникненні в комп’ютери інших людей, крадіжка персональних даних – сфера, в якій у всьому світі фіксується зростання злочинів, в Білорусі можуть поки не реєструватися”, – вважає експерт. Статистику цих злочинів важко оцінити, оскільки через нечисленність дані подаються не по кожному злочину, а по цілій главі Кримінального кодексу про інформаційну безпеку.
Він пов’язує це як з особливостями білоруської нормативно-правової бази (не розроблена правозастосовна практика фіксації скоєних онлайн-злочинів), так і з тим, що жертви подібних злочинів, як правило, не звертаються за допомогою до правоохоронних органів.
Павлюк Биковський
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас