В Україні подорожчають сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подорожчають сигарети

4851
Не встигли курці оговтатися від повної заборони подиміти в кафе і барах, як зіткнулися з новою напастю – подорожчанням сигарет. «Хотів купити вчора пачку Marlboro, але в моєму кіоску їх не було. Продавець сказав, що будуть завтра, але коштувати будуть вже не 13, а 14 гривень», – розповів нам киянин Євген. Виною всьому новорічне підвищення акцизів на тютюнові вироби. У деяких точках, де запаси 2012 року вже закінчилися, сигарети уже подорожчали.
«Тема з акцизами виникає тоді, коли в бюджеті з’являються дірки. Курці давно вже стали статтею наповнення бюджету», – нарікає активіст громадської ініціативи «Права курців» Юрій Палійчук.
До речі, з 1 квітня може відбутися ще одне подорожчання – Міністерство доходів і зборів анонсувало введення акцизних марок нового зразка з трирівневим захистом від підробки. Коштувати вони будуть в три рази дорожче (зараз одна марка для пачки сигарет коштує 5,5 копійок, а для пляшки спиртного – 10,3 коп.).
«Напевно виробники перекладуть підвищення цін на акцизні марки на плечі споживачів. Тютюновим компаніям потрібно компенсувати втрату доходів через скорочення кількості курців», – пояснює координатор коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко. Вона каже, що підвищенню цін тільки рада: «Чим дорожче стануть сигарети, тим менше людей буде палити».
КАРТИНКИ. Крім цін, курців атакують і з інших фронтів. Нагадаємо, в кафе і барах з 16 грудня курити заборонено, а з жовтня на пачках красуються страшні картинки, які наочно демонструють, до яких наслідків для здоров’я призводить куріння. Втім, кіоскери кажуть, що ні картинки, ні ціна поки не розполохали їхню клієнтуру. «День-у-день бачу все тих же покупців. Деякі, навпаки, просять продати їм пачки з картинками», – розповіла нам продавець в тютюновому кіоску Світлана.
Втім, громадські активісти, які ведуть боротьбу з курінням, не сумують, хоча і визнають, що вплинути на тих, хто вже палить, складно. «Наші головні зусилля спрямовані на те, щоб палити починало все менше молоді. Палити має стати немодно, дорого і незручно», – говорить Ганна Гопко. «Від страшних картинок цивілізована Європа відмовляється, тому що вони не впливають на рівень споживання тютюну. Їх використовують тільки країни третього світу – Туреччина, Єгипет, Таїланд», – заперечує Юрій Палійчук.
КАВА БЕЗ СИГАРЕТ. Що стосується заборони на куріння в ресторанах, то дійсно поки що в більшості з них не ризикують порушувати закон. У барах і кафешках, де побували останнім часом кореспонденти «Сегодня», не накурено, і попільничок на столиках немає. Правда, в одному з пабів нам по секрету сказали, що після опівночі у них не так суворо, а ще на столиках лежало меню на кальян, який також потрапив під заборону.
«Ми провели моніторинг по 14 областях. За попередніми даними, 93% ресторанів і барів виконують закон. Це рекордний результат як для країни, де законослухняність завжди була на низькому рівні. Так, порушення є, особливо в мажорних ресторанах. Будемо розбиратися і думати, що з ними робити. Нещодавно мені вдалося переконати один мажорний заклад в столиці припинити курити кальян у приміщенні», – говорить Гопко.
«Подібні закони в Європі не дали ніякого результату. Там є курилки навіть на вулицях і заправках!» – запевняє Палійчук. Однак антитютюнники впевнені, що їхні зусилля дають результат. «У 2012 році виробництво сигарет скоротилося на 1,5 млрд. штук, це вірна ознака того, що впало споживання, тобто палити українці стали менше», – говорить Гопко.
КУРЦІ ХОЧУТЬ СУДИТИСЯ. Наші читачі з числа курців обурюються останніми нововведеннями законодавців. «Я подумую подавати в суд, щоб відстояти свої права на куріння. З моїх грошей платять акциз, значить, вони наповнюють казну, а раз так, держава повинна зі мною рахуватися. Чому я не можу покурити в кафе? Нехай би залишили там, як раніше, зали для курців, і всі були б задоволені», – говорить киянин Андрій Чернов. Інші тільки за. «Я хоч зараз можу в кафе їсти, раніше через дим туди навіть не ходив», – радіє Віктор Оверченко. Адвокат Василь Мірошниченко говорить, що антитютюнові закони прав людини не порушують.
Гомон Дмитро
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас