Нова іпотека – старі ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова іпотека – старі ризики

Нерухомість
2536
Українці незабаром оцінять нову, удосконалену іпотечну програму. Вона передбачає збільшення державних гарантій, здешевлення вартості й персональні кредити від банків – обіцяють автори проекту, серед яких перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Втім, для експертів ця програма така ж непереконлива, як і попередня і число ошуканих українців з її ухваленням не зменшиться, прогнозують вони.
Киянка Зінаїда Куценко взяла кредит на купівлю квартири ще 2006 року. Скориставшись порадою працівників того банку, де вона оформлювала іпотеку, жінка оформила кредит у швейцарських франках, бо так було нібито вигідніше і надійніше.
Коли 2008 року в Україні почалася криза, відсоткові ставки різко підскочили і багато українців виявилися неспроможними сплачувати вдвічі більші проценти. Тоді Зінаїда дізналася, що той банк не мав індивідуальної ліцензії на здійснення валютних операції й уся операція кредиту апріорі була незаконною. Під час спроб відновити справедливість через суди жінка програвала справу щоразу.
«Суддя мені відверто сказала: «Що ви собі думаєте? Ви що малі діти? Аби ми приймали рішення на користь людей, а не банків, то ми б розорили всі наші банки».
«Оплативши це все, я тепер їм винна більше, ніж узяла»
Банк запропонував ошуканій жінці сплатити 60% вартості квартири і виставив її на продаж.
«Квартиру я купувала за 120 тисяч доларів, тобто 156 тисяч франків. 45 тисяч доларів я їм виплатила вже, але в зв’язку з тим, що франк виріс удвічі, тому, оплативши це все, я тепер їм винна більше, ніж узяла», – розповідає жінка.
Минуло 3 роки, а квартиру й досі не вдалося продати. Зінаїда каже, що таких, як вона, багато. За час судової й банківської тяганини вона познайомилась з іншими людьми, які також стали жертвами такої іпотеки.
Проблему кредитування житла обіцяє вирішити нова іпотечна програма, створенням якої опікується урядова комісія на чолі з першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим. У ній передбачений комплекс процедур щодо здешевлення вартості житла, зокрема, державні гарантії, часткова компенсація й власні надходження позичальника або фінансової установи. Крім того, основними операторами в програмі виступлять банки, а не чиновники, переконують у Мінфіні.
На думку начальника відділу часткової компенсації Київського іпотечного центру Дениса Савіна, гарантіями також виступатимуть основні забудовники: «Київміськбуд», «ДБК-4», «Житлоінвестбуд-УКБ». Це – серйозні компанії, в яких немає підстав сумніватися, вважає він.
Савін також пояснив Радіо Свобода, хто має право брати участь в іпотеці.
«По-перше, це ті, хто стоїть на квартирному обліку, по-друге, ті, хто прописаний в гуртожитках, і, по-третє, ті, хто мешкає в квартирах, де на одну людину припадає менше, ніж 9 квадратних метрів жилої площі», – перелічив він.
Люди віддають гроші невідомо кому, невідомо під що – Монтян
Юрист Тетяна Монтян розкритикувала нову програму: гарантії слабкі, а права людей нічим не закріплені.
На її думку, важливо переробити Закон «Про державну реєстрацію майнових прав…», найняти більшу кількість кваліфікованих спеціалістів і зробити реєстр майнових прав відкритим. Автори не взяли цього до уваги у програмі «Доступне житло» і, скоріше за все, проігнорують і цього разу, прогнозує юрист.
Попередня програма іпотеки під 3% була припинена через те, що банки перестали видавати кредити під купівлю дешевих квартир.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас