У березні МВФ приїде вже з кредитом для України або... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні МВФ приїде вже з кредитом для України або...

7676
Місія МВФ поїхала, але обіцяла повернутися, і досить-таки скоро. Вже в березні Україна може отримати свій обіцяний кредит. Якщо точніше, переукласти меморандум між Україною і МВФ на новий термін, оскільки старий вже добігає кінця. А здавалося, ще так недавно його ухвалювали.
Чому вважається, що ймовірність отримання нового кредиту МВФ дуже велика? Багато в чому хоча б тому, що цей кредит потрібен не тільки Україні, а й самому МВФ. Та обставина, що на переговори в Україну приїхав Девід Ліптон, друга людина в ієрархії керівництва МВФ, говорить багато про що. В дипломатії, а особливо в дипломатії, яка стосується грошей, дуже важливо, з ким і хто домовляється. МВФ зацікавлений в Україні і для нього дуже важливо, щоб Україна була у сфері його впливу. Не дивно, що заява Девіда Ліптона за підсумками переговорів витримана в найкращих традиціях дипломатії грошей. Якщо перекласти слова вищого посадового чиновника більш зрозумілу, не дипломатичну мову, то виходить все дуже просто.
Хоча в 2012 році валютні спекулянти опинилися незадоволені і багато хто втратив дохід, накупивши дорогих доларів, але факт залишається фактом, МВФ в цілому роботу економіки України за минулий рік схвалив. Зростання ВВП виявилося не таким, як хотіли, зате інфляція виправдала всі очікування аналітиків МВФ. Збільшився дефіцит поточного рахунку, але МВФ це відніс передусім за рахунок зниження світових цін на метал і погіршення експортної кон’юнктури України. При цьому український дефіцит поточного рахунку 8,5% на тлі дефіциту поточного рахунку Сербії 10,5%, а особливо Туреччини 7,5% виглядає цілком пристойно. Що не кажіть, а Туреччина нам близька країна. Ось з кого нам треба брати приклад і з ким дружити. Ми дуже близькі. А що нам Росія з її трубою…
От саме російська труба, а точніше дотація населенню по газу і стала одним із негативних чинників, на який МВФ вказав Україні. А щоб Україна не забувала про цю проблему Девід Ліптон сказав: «Ми досягли значного прогресу в досягненні взаєморозуміння з владою України про політику, яка забезпечить скорочення дефіциту бюджету і дефіциту рахунку поточних операцій, зміцнення позиції резервів, а також створення робочих місць та економічне зростання. Важливі питання економічної політики ще залишаються відкритими, а також необхідно буде завершити подальшу технічну роботу». Тому все, тепер залишилося вирішити «технічні питання», пов’язані з тим же газом для населення.
Це дійсно складне завдання. Знизити ціни на газ з Росії цього року малоймовірно, тому потрібно буде дотувати ціну, а саме це найбільше і не подобається МВФ. Виключити дотацію вартості газу населенню за один раз не вийде. Занадто на багато потрібно буде підвищувати і плату за газ, а найголовніше, за опалення. Тому залишається ще раз «технічно» поговорити з МВФ і випросити графік підвищення ціни на газ на якомога більш тривалий термін. В ідеальному варіанті, підвищення ціни на газ повинно розтягнутися як мінімум на 5 років, щоб це суттєво не торкнулося доходи населення. Тепер залишилося тільки вмовити МВФ на ці п’ять років або більше.
Друга головоломка, яка ховається за красивими словами «скорочення дефіциту бюджету» – це пенсійна реформа. Справжня, а не бутафорна, яку здійснювали в колишні роки. Для цієї реформи потрібно домогтися бездефіцитного Пенсійного фонду. Є два шляхи: або підвищити пенсійний вік або переглянути розмір пенсій для окремих категорій. Є ще третій шлях: підвищити відрахування податкових надходжень до ПФ, але це ще складніше без реальної реформи Податкового кодексу.
Останні новини про переговори України і МВФ дуже позитивно вплинули на наших зарубіжних інвесторів. Перш за все, зарубіжні «мамки» наших українських банків у повному обсязі відновили ліміти за кредитами для наших банків. Тому зростання пропозиції валюти і мляве зміцнення гривні, яке спостерігається останнім часом на міжбанківському валютному ринку – це вже початок припливу валюти від «мамок». Для України дійсно дуже важливий навіть не сам кредит, а ставлення, заяви керівників МВФ. Багато зарубіжних інвесторів дуже прямолінійно оцінюють ризики в Україні: «МВФ дружить – немає ризиків, не дружить – є ризики». Тому приплив або точніше повернення валюти в Україну продовжиться найближчим часом. Бізнес не стоїть на місці.
Чому МВФ вирішив приїхати в березні? Все дуже просто. У лютому 2013 року за рахунок грошей, отриманих від продажу єврооблігацій Україна погасить старі кредити МВФ. Тим самим підтвердить свою платоспроможність. В кінці березні буде вже зрозуміло, як економіка України стартувала. І хоча на цей рік МВФ великих райдужних надій щодо України не плекає, бо 1% зростання ВВП, за словами слова МВФ – це явно не райдужні надії, але в цілому кризи не бувають вічно, а зростання економіки країни швидко виходить тільки в підручниках з економіці.
Що б там не говорили песимісти, але Україна знайшла спільну мову з МВФ. Давно б так, а то тільки змушує людей нервувати. Краще дружити, ніж конфліктувати з людьми, у яких є гроші і гроші великі…
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас