Реєстрація компанії в Ірландії. Чи варта гра свічок? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстрація компанії в Ірландії. Чи варта гра свічок?

4460
Чому в країні, яку до 90-х років минулого століття західна Європа вважала відсталою і безперспективною, сьогодні знаходяться офіси таких компаній, як Google, Microsoft, Dell, PayPal, IBM, Intel, Vodafone, Cameron, Facebook, HSBC, Pfizer, Takeda , Zimmer, Roche, і багатьох інших?
Напрошується питання: чому сотні світових лідерів різних індустрій розміщують в Ірландії свої представництва та виробництво?
Республіка Ірландія в наші дні є однією з найуспішніших західноєвропейських економік, не дарма, починаючи з середини 90-х, її величають кельтським тигром. Настільки утішний неофіційний титул держава отримала, випередивши за показниками зростання ВВП, в період з 1990 року по 2008 роки, чотирьох азіатських тигрів: економіки Південної Кореї, Сингапуру, Гонконгу і Тайваню.
Навіть після настання світової кризи ВВП Ірландії залишився вище середньоєвропейського мало не на одну третину. При тому, що рейтингове агентство Moody’s Investors Service по банківському сектору Ірландії зберегло “негативний” прогноз, який залишається незмінним з 2008 року, згідно з оцінками рейтингового агентства Standard & Poors, держава тривалий час зберігає кредитний рейтинг інвестиційного класу на рівні «ВВВ+» (Triple B).
Передумови для успішного зростання економіки Ірландії закладалися десятиліттями – досягти його вдалося за допомогою грамотної зовнішньої і внутрішньої політики, основою якої стали стабільні зовнішньополітичні відносини зі США та Об’єднаним Королівством, давнє членство в ЄС (з 1973 року), значне зменшення податкової ставки, поліпшення промислової і інвестиційної політики та реформа ринку праці.
Вигідні інвестиційні програми, організовані урядом і створення вільних економічних зон створили для Ірландії приплив міжнародного капіталу, який вплинув на розвиток промисловості, телекомунікаційних та інформаційних технологій, медицини та фармацевтики.
Але, як відзначає більшість експертів, все-таки, головною причиною «ірландського стрибка» стало зниження податкового збору і відкритість країни для ведення міжнародного бізнесу.
Такі заходи призвели до збільшення кількості зареєстрованих в країні іноземних компаній, засновники яких вирішили скористатися умовами місцевого законодавства для оптимізації оподаткування свого бізнесу.
Законодавчі вимоги до реєстрації компаній в Ірландії та їх особливості
Реєстрація компанії в Ірландії передбачає 6 можливих форм:
  • приватна компанія з обмеженою відповідальністю;
  • публічна компанія з обмеженою відповідальністю;
  • компанія, обмежена гарантією;
  • відділення іноземної компанії;
  • загальне партнерство;
  • партнерство з обмеженою відповідальністю;
  • інвестиційне партнерство з обмеженою відповідальністю.
Найбільш популярною формою є «приватна компанія з обмеженою відповідальністю», пропоную зупинитися на основних моментах роботи саме цієї форми приватного підприємства.
Корпоративна структура та атрибути приватної компанії з обмеженою власністю
Акціонери
Мінімальна кількість акціонерів не обмежується, вимог до резидентності власника теж немає, до того ж ним може бути як фізична, так і юридична особа. Крім цього передбачено використання номінального сервісу, що істотно підвищує рівень конфіденційності фактичного власника.
Адміністрація
Місцем знаходження реєстраційного офісу компанії обов’язково має бути територія Ірландії.
Законом передбачається, що на чолі компанії повинно бути не менше двох Директорів, один з яких повинен бути резидентом Ірландії чи ЄС, в іншому випадку кожні 2 роки необхідно оплачувати страховий внесок у розмірі 1692 фунти. Функції директора може виконувати як фізична, так і юридична особа. Як і у випадку з акціонерами, дозволяється використовувати номінальний сервіс.
Вимоги до сплати статутного капіталу і його мінімального розміру не встановлені.
Акції випускаються тільки на пред’явника, з забороною публічного розміщення.
Законом передбачено щорічне подання фінансової звітності, при цьому валютний контроль відсутній.
Аудит приватної компанії з обмеженою відповідальністю проводиться за умови, що:
  • Оборот підприємства перевищує 7,3 млн. євро;
  • Дохід перевищує 3,65 млн. євро;
  • Кількість співробітників компанії – понад 50;
  • Підприємство входить до групи компаній.
Оподаткування
Ставка корпоративного податку в Ірландії становить 12,5%. Це найнижчий податок на торговельну діяльність в Європі і другий після Кіпру в ЄС.
Для застосування ставки 12,5% підприємству необхідно вести частину своєї діяльності на території Ірландії. Достатнім буде підписання контракту з ірландською компанією.
Продуктивна ставка 10% застосовується при виробництві товару на території Ірландії, або продажу товарів, вироблених афілійованими ірландськими компаніями.
Загальна податкова ставка на дивіденди становить 25%. При інвестуванні в ірландську економіку більше 75% дивідендів для резидентів України застосовується пільгова ставка 12,5%.
Податок на додану вартість (ПДВ) – 23%.
Виходячи з вищесказаного, стає зрозумілим чому Ірландія донині є одним з найбільш затребуваних місць для ведення бізнесу в Європі. А те, що з 1 січня 2013 року ця держава змінила Кіпр на посаді Голови ЄС, має тільки підвищити стабільність її економічного клімату.
Людмила Гром’як, юрист міжнародної юридичної компанії «Campio Group»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас