Як в Україні можна отримати підвищені декретні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні можна отримати підвищені декретні

47477
З першого погляду, все просто: на 30-му тижні вагітності жінка йде у відпустку з вагітності та пологів. А після її закінчення за бажанням іде у відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею 1,5-, 3- або 6-річного віку (останнє – якщо є показання за здоров’ям малюка).
Весь час відпустки за жінкою зберігається її робоче місце (матерів-одиначок або матерів дитини-інваліда це стосується до 14-річчя дитини), звільнити можуть, тільки якщо підприємство ліквідовується – і то з обов’язковим працевлаштуванням. Жінку, що вийшла з декрету, повинні повернути тільки на її ж позицію. Але крім цього законодавчого «мінімуму» існують ще нюанси, знання яких дає «декретницям» багато бонусів. Про них нам розповів Ростислав Кравець, старший партнер адвокатської контори «Кравець, Новак і партнери»
РОЗРАХУНОК МУЛЬТИДЕКРЕТНИХ
Якщо майбутня мама працювала, крім основного місця, ще й за сумісництвом, їй потрібно не забути оформити допомогу з вагітності та пологів також і на 2-му місці роботи за рахунок подвійно сплачених внесків. Причому дохід для обчислення допомоги визначать за той же період, що і за основним місцем роботи (з 1 червня по 1 грудня, наприклад). Потрібно тільки віддати лікарняний в основну бухгалтерію і віднести його копію, завірену підписом керівника і печаткою цієї організації разом з довідкою про доходи в ній в бухгалтерію за сумісництвом. Далі установи самі займаються розрахунками, оформленням і кооперуються з Фондом соцстраху, а вагітна тільки знімає в 10-денний термін після подачі документів призначену їй суму.
До речі, якщо до виходу в декрет протягом року ви змінювали роботу, то теж маєте право попросити варіант розрахунку, за яким середню зарплату будуть обчислювати за декількома місцями роботи. Для цього потрібно звернутися у відділення Фонду соцстрахування з довідками про зарплату з усіх місць роботи за 6 календарних місяців 12-місячного періоду перед настанням страхового випадку, тобто виходу в декрет. Відраховувати ці місяці будуть з першого по перше число без урахування перерв у роботі, починаючи з останнього місця. Головне – прикиньте заздалегідь, за який період при розрахунку сума допомоги буде більшою.
ЗБІЛЬШУЄМО ДОПОМОГУ
Сума щомісячної допомоги з догляду за дитиною дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для працездатних і середньомісячним доходом сім’ї в розрахунку на члена сім’ї за попередні півроку. Якщо, приміром, весь дохід сім’ї з 3-х осіб – це зарплата тата 1200 грн + допомога з народження 1-ї дитини 810 грн, то вам призначать: 1147 – (1200х6 + 810х6)/6х3 = 477 грн. Також, по ситуації, можна претендувати на допомогу для малозабезпечених сімей – це різниця між мінімумом та середньомісячним сукупним доходом (не може бути більше 75% прожиткового мінімуму для сім’ї, тобто до 909,65 грн).
ЛІКАРНЯНІ-КАНІКУЛИ
Буває, що вагітній жінці потрібно припинити роботу задовго до настання декрету. Для такого випадку є цілком законний спосіб влаштувати собі відпочинок і оздоровлення. Як відомо, вагітні перебувають на обліку в поліклініці за місцем прописки чи проживання. Якщо є показання за здоров’ям, лікар може виписати направлення в денний стаціонар (приходиш, отримуєш процедури і йдеш додому) на термін до 15 днів. Після 2-х тижнів вагітна може написати на роботі заяву на день відпустки, а потім знову попросити у гінеколога направлення у стаціонар на збереження (більш ніж на 15 днів разове направлення не дають).
ДЕКРЕТНІ ТА ОБЛІК У ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ
Якщо народжувати збирається непрацююча мама, як декретні їй світить 25% мінімуму для працездатних осіб на місяць (1147 грн за 4 міс.). Збільшити цю суму можна, ставши на облік у Центр зайнятості. Зробити це найкраще на 28-му тижні: на присвоєння статусу безробітної піде ще 8 днів, а на 30-му тижні вже призначається декрет. А якщо звернутися до ЦЗ заздалегідь, є ризик, що вас з обліку знімуть раніше: якщо запропонують 3 вакансії і ви їх відкинете. Адже на пошук роботи для вас можуть піти як кілька місяців, так і 2 тижні.
Багато хто звертається на біржі праці на останніх термінах і скаржаться, що співробітники відмовляються брати їх на облік, використовуючи будь-які відмовки (наприклад, говорять, що потрібно було звернутися до 25 тижнів). Але якщо ви маєте при собі паспорт, дипломи, код, трудову і довідку про доходи за останні 6 місяців (не потрібна, якщо в стажі велика перерва), відмовити вам не мають права. І проблема вичерпається, як тільки попросите видати відмову за підписом директора ЦЗ.
Коли настане час відправлятися в управління соцзахисту за декретними, візьміть туди довідку про те, що Центр припинив вам всі виплати (одночасно отримувати і допомогу з безробіття, і декретні не можна). При цьому після виходу в декрет прослідкуйте, щоб під час відпустки з вагітності та пологів вас під шумок не зняли з обліку (не мають права). Якщо раптом знімуть, знову станете незастрахованою і отримаєте прожитковий мінімум замість 100% виплати від розміру допомоги з безробіття, яка більша.
ЩО ЩЕ ПРИЗНАЧЕНО
Якщо дитині менше 1,5 років, а мама працює, крім загального брейка на обід, їй повинні виділити додперерви для годування, які включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком – не рідше, ніж через кожні 3 години і тривалістю не менше 30 хв. (А якщо двійня, то й по годині). А майбутнім мамам зобов’язані надавати безкоштовні путівки в санаторії в відділення з оздоровлення вагітних – ті, з якими у соцстраху є домовленість. Одна проблема – вибити таку путівку, адже якщо просто попросити її у свого акушера-гінеколога, він, швидше за все, скаже щось на кшталт «ліміт путівок вичерпаний». Але домовитися, як правило, за подарунок неважко.
Як в Україні можна отримати підвищені декретні
Візуалізація: “Сегодня”
Негода Тетяна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас