Скільки коштують щастя і свобода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштують щастя і свобода

5097
Тільки 4% респондентів спільного дослідження «Коментарів» і HeadHunter вважають, що висока зарплата – це $500-1000
Як українці ставляться до багатства і грошей, «Коментарі» з’ясували під час спільного дослідження з міжнародним кадровим порталом HeadHunter. В результаті вдалося отримати уявлення не тільки про те, число з якою кількістю нулів асоціюється у наших співвітчизників з поняттями багатство або по-справжньому високооплачувана робота, але й чим вони готові або не готові пожертвувати для їх досягнення. У даному огляді «Коментарі» вирішили проаналізувати також популярні в нашій країні способи швидкого збагачення. Зараз, коли вже і керівники уряду говорять про нову хвилю кризи, друге дихання отримали численні схеми, що живуть за рахунок тих, хто шукає легкого заробітку.
Загалом у серії тематичних опитувань взяло участь 5690 українців працездатного віку (18-55 років) – респондентів з різних регіонів країни з активною життєвою позицією. Особливість вибірки в тому, що опитування проводилися методом прямого e-mail-анкетування серед зареєстрованих відвідувачів hh.ua. Іншими словами, аудиторія дослідження – це люди, які хоча б раз шукали роботу через даний портал.
Перш за все, звертають на себе увагу скромні вимоги учасників дослідження до порогового значення суми, з якої, на їхню думку, починається багатство. Найпопулярнішим варіантом став щомісячний дохід у розмірі $10 тис. – мінімальний з запропонованих, його вибрало 26% респондентів. А максимальний ($1 млн.) вибрало 9%. Решта аудиторії зупинилася на проміжних значеннях, крім тих 14%, які впевнені, що багатство не можна виміряти грошима. Цікаво, що такий варіант вибрали 18% чоловіків і лише 11% жінок. Розуміння, що багатство – це не тільки і не стільки гроші, приходить з віком. У вікових групах 45-50 років і більше 50 років саме ця відповідь була найпопулярнішою, набравши відповідно 25 і 24%. Серед молоді (до 25 років) з таким підходом згодні всього 9%, а більшість мріє про щомісячний дохід $100 тис. До зрілості (26-45 років) запити скорочуються до згаданих $10 тис.
НЕ ТІЛЬКИ МАТЕРІАЛЬНА КАТЕГОРІЯ
«Гроші – обов’язкова умова свободи», – упевнені 55% респондентів. Вони могли вибрати цей або кілька вподобаних варіантів відповідей, у тому числі: «такий же елемент цивілізації, як і інші» (45%), «щастя» (7%), «зло» (4%) та «безглузді папірці» ( 3%). Ще 8% воліли дати грошам своє визначення. За словами генерального директора порталу HeadHunter Марини Маковій, їх найчастіше називали «засобом для існування», «можливістю реалізувати свої плани», «засобом придбання благ», «механізмом управління людьми», «ресурсом» і «інструментом». І хоча левова частка респондентів виступили критично мислячими прагматиками, ті 7%, хто назвав гроші щастям, – це багато, і говорить, скоріше, не стільки про бездуховність, скільки про відчуття себе бідною людиною. Такий варіант відповіді вибрали 14% молодих людей, 7-8% людей середнього віку і 5% тих, кому за 40.
Не вважають багатство самоціллю, а лише засобом для досягнення більш важливої життєвої мети 57% респондентів. Причому ця відповідь приблизно однаково популярна у всіх вікових категоріях, а також серед чоловіків і жінок. Дві хоч і прагматичні, але крайності, набрали відповідно 18 і 13% – «соціальний статус людини, не більше» і «мета, до якої повинна прагнути кожна людина, що поважає себе». Ну а найменш популярними виявилися дві крайності романтичні: 9% вважають, що багатство – це стан душі, а 3% – що привід для заздрості. Така мала кількість заздрісників не може не надихати і показує, що фетишизація грошей поки далека від загрозливих масштабів.
Цей же висновок підтверджується відповіддю на питання, що заховано за формулюванням «бути багатим». Для 36% (найпопулярніший варіант) – це можливість допомагати іншим. При цьому приблизно порівну (по одній п’ятій) аудиторія розділилася між відповідями «безтурботне життя» і «моя мрія». Обидві відповіді закономірно втрачають популярність з віком: асоціює багатство з безтурботним життям і продовжує про нього мріяти кожен десятий з тих, кому більше 45. Ще 10% від числа опитаних взагалі не схильні вимірювати багатство у грошах: вони називають себе багатими, стверджуючи, що «гроші тут абсолютно ні при чому». Нарешті, мало кому соромно бути багатим («тому що чесно великі гроші не заробляються») і мало хто бачить у багатстві «зайві страхи і переживання». Такі варіанти відповідей вибрало відповідно 3% і 4% респондентів.
Що ж стосується можливого докладання зусиль, «якби на вас «звалився» мільйон доларів», то найпопулярнішою з великим відривом стала відповідь «відкрив би свій бізнес» – її вибрали 65% (можна було вказати до трьох варіантів). Друге місце у стандартного набору з «вдалого життя» – 41%, у тому числі 46% жінок і 35% чоловіків витратили б гроші або їх частину на купівлю квартири, машини і дачі. Прекраснодушні варіанти – третій і п’ятий за популярністю. 24% набрала відповідь «пожертвував би гроші на благодійність» і 21% – «накупив би усього рідним і друзям, нехай порадіють разом зі мною». Швидше за все, що респонденти, вибираючи їх, мали на увазі лише частину суми або ж дозволили собі несерйозно поставитися до несерйозного питання. Серед цікавих результатів – 15% мріють про життя рантьє. Вони, отримавши свій мільйон, кинули б роботу і стали б жити на відсотки з капіталу.
До того ж більшість респондентів вважають, що багатство не дається просто так, а за нього доводиться платити високу ціну. 27% впевнені в тому, що за багатство доводиться платити дружбою, 25% – щастям в особистому житті, 24% – сімейним благополуччям, 21% – можливістю займатися улюбленою справою (можна було обрати до трьох варіантів відповідей). При цьому тільки чверть учасників дослідження сказали, що нічим з вищепереліченого жертвувати не доводиться.
ПРО РОБОТУ ТА ЗАРПЛАТУ
У блоці питань, що розкривають нинішній рівень матеріального благополуччя учасників дослідження, а також їх очікування і запити, звертає на себе увагу невпевненість у дні сьогоднішньому. Так, цілих 40% респондентів, оцінюючи своє фінансове становище, заявили про те, що грошей у них недостатньо, щоб не турбуватися про день завтрашній. Якщо такий відсоток серед молоді, що тільки починає будувати кар’єру, видається нормальним, то серед тих, хто вже пропрацював 20 і більше років, говорить про високий рівень бідності. Важко забезпечувати свою сім’ю всім необхідним 15% респондентів, ще у 8% грошей не вистачає навіть на найнеобхідніше. До добре або дуже добре забезпечених віднесли себе 13%.
Як серед учасників дослідження знайшлося 26% тих, для кого з $10 тис. починається багатство, так інші 26% відзначили, що оцінюють в цю суму зарплату на «по-справжньому високооплачуваній роботі». Респондентів явно не збентежив той факт, що самі вони навряд чи колись зможуть так заробляти. Найбільше відповідей (29%) зібрав інтервал $3-5 тис., 23% респондентів визнали високою зарплатою $5-10 тис., а інтервал $1-3 тис. вказали усього 18%. Найменш затребуваною виявилася найбільш реалістична сума – $500-1000. Так що можна констатувати: щодо зарплат українці, які активно шукають роботу, мають явно завищені очікування. При цьому заради високооплачуваної роботи готові багато чим пожертвувати далеко не всі. Терпіти будь-які труднощі згодні 32% респондентів, займатися справою, до якої байдужі, – 24%, працювати без вихідних – 22%, а ненормований робочий день – всі 57% (можна було обрати до трьох варіантів відповіді). Однак 33% опитаних заявили, що заради великої зарплати не готові жертвувати ні побутом, ні дозвіллям, ні просто гарним настроєм. Очевидно, це та третина учасників дослідження, хто готовий будувати кар’єру тільки зі збереженням самоповаги.
У топ-5 сфер економіки для пошуку високооплачуваної роботи і/або вибудовування власного бізнесу, за оцінками респондентів, увійшли інформаційні технології та телекомунікації (48%), будівництво та нерухомість (31%), фінанси, банківський сектор і страхування (24%), продажі (24%) і фармацевтика (18%). Маючи можливість вказати до трьох варіантів відповідей, 41% учасників дослідження висловили впевненість, що шанс розбагатіти є в будь-якій професійній сфері.
У ситуації раптового звільнення респонденти не мають наміру падати духом, а збираються активно діяти, незалежно від статі та віку, причому відразу в декількох напрямах. 81% тут же займуться пошуками нової роботи. Паралельно 28% готові пробувати себе в іншій професії, а 22% – зайнятися вільним підприємництвом. Просити допомоги у держави на біржі праці збираються 15% опитаних, а 11% запишуться на курси підвищення кваліфікації.
Між тим ні високооплачувана робота в Україні, ні така ж за кордоном не є найбільш спокусливими можливостями розбагатіти. Такі відповіді вибрали відповідно 43 і 35% респондентів (можна було вказати до трьох варіантів). А перше місце за популярністю дісталося варіанту «вчасно опинитися в потрібному місці» (62%). На думку заввідділом досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Людмили Черенько, вибір на користь удачі свідчить про відсутність у нашому суспільстві «соціальних ліфтів». Молоді люди, які шукають роботу і стикаються з відомими труднощами, розуміють, що в Україні підняти соціальний статус традиційними способами надзвичайно складно. І 26%, що вибрали варіант «виграти в лотерею», і 26% жінок, що планують вдало вийти заміж, з 9% чоловіків, які мріють одружитися на приданому, і 14% тих, хто не відкидає варіант отримати спадок, – всі вони добре вкладаються в «щасливу» схему.
МЕРКАНТИЛЬНІСТЬ ГОТІВКИ
З плануванням особистого бюджету у більшості учасників дослідження складнощів не виникає. 44% планують свої витрати і живуть за коштами, ще 39% намагаються так робити, але не завжди виходить. 8% щасливчиків не обтяжують себе плануванням бюджету взагалі, 5% чесно зізналися в тому, що відповідно до коштів жити не вміють, а не вилазять з боргів всього лише 3% респондентів.
Виходячи з такої статистики, не дивно, що у 30% опитаних немає заощаджень, вони живуть від зарплати до зарплати. А з тих, у кого вони є, більшість (39%) вважає за краще зберігати їх на рахунку в банку. Не довіряє фінансовим установам чверть респондентів з тих, хто воліє зберігати гривні «у тумбочці», і п’ята частина там же зберігають долари.
До позичання грошей в українців, які взяли участь у дослідженні, ставлення обережне. 35% повідомили, що готові дати в борг друзям або родичам, якщо повністю впевнені в поверненні грошей. Ще для 28% достатньо тієї обставини, що гроші просить близька людина. Позичити гроші недорогій для себе людині, якщо мають потрібну суму, готові 18% респондентів. Позичити тільки під розписку з чіткими умовами повернення можуть 3%, а 11% ніколи не дають в борг.
Милостиню, навіть якщо в гаманці досить грошей, подавати кожному охочому українці не готові. «Це залежить від того, хто просить і на що», – повідомили 48% опитаних. Ще 19% сказали, що подавати чи ні – залежить від їхнього настрою, а 11% – від суми готівки при собі. Нарешті, ще 19% зізналися, що ніколи не подають милостиню, а завжди цим займаються лише 4%. Більшість з тих, хто не проти допомогти ближньому, обмежуються сумою 1-2 грн. (53%), кожен п’ятий готовий розлучитися з п’ятіркою, а кожному десятому не шкода 50 копійок.
Ставлення до чайових в учасників дослідження виявилося навіть більш лояльним, ніж до милостині. Так, у ресторанах 72% респондентів залишають на чай завжди або майже завжди, а 21% – тільки якщо їм сподобався заклад. Принципово не дають бонусів офіціантам тільки 5% опитаних, ще 2% погодяться залишити винагороду, тільки якщо вона включена в рахунок. Найчастіше розмір винагороди знаходиться в межах 10% від суми чека (38%). Рідше клієнти орієнтуються на 5% від розміру замовлення (але не менше 10 грн.). Третина опитаних готові визначити розмір додаткової винагороди тільки залежно від якості обслуговування.
У блок питань меркантильних була включена і класична ситуація зі знайденим гаманцем з великою сумою. Постараються знайти його власника всього лише 45% опитаних, а 40% вважатиме за краще залишити гроші собі. 8% пожертвують гроші на благодійність, а серед інших відповідей найпопулярнішою була «не буду його брати».
ЛІНЬ, КОРУПЦІЯ І КРАДІЖКА
«Коментарі» і портал HeadHunter попросили учасників дослідження назвати причини, що заважають українцям бути багатими (можна було обрати до трьох варіантів відповіді). Причинами-лідерами стали корупція (53%) і лінь (50%). Тобто близько половини наших співвітчизників мають невисоку думку не лише про чиновників (що загальновідомо), але і про самих себе. І наступна пара причин говорить про те, що критика і самокритика йдуть у нас рука об руку: бути багатими українцям заважають влада (43%) і дурість (34%). А ще – жадібність і великі податки (по 26%). Тільки на думку кожного п’ятого досягненню багатства заважають складнощі при пошуку гарної роботи, і кожного десятого – відсутність можливості отримати якісну освіту.
Не менш критично респонденти висловилися і на тему, як, на їхню думку, більшість нинішніх мільйонерів в Україні заробили свої капітали (також можна було вибрати до трьох варіантів). Відповіді, які набрали більшість голосів, говорять про те, що зусилля і ресурси, які витрачають товстосуми на правильне позиціонування себе і своїх компаній, поки успіху не досягли. 61% опитаних вважають, що доморощені мільйонери «не боялися красти», 51% – що свої капітали вони заробили «завдяки зв’язкам в органах влади». І знову-таки важливою обставиною стосовно багатства виступає удача: варіант «через везіння: опинилися в потрібний час у потрібному місці» набрав 47%. Четверта за популярністю відповідь – «економили на податках», її вибрали 20%. У талант власників великих капіталів вірить 18% респондентів, у наполегливу працю – ще менше (16%).
Як стверджує партнер Інституту стратегій Inspira Ганна Власова, при оцінюванні інших людей на відповіді впливають існуючі в суспільстві стереотипи та особисті цінності. І якщо в суспільстві домінує думка, що олігархи заробили свої статки за допомогою крадіжки, то, швидше за все, респонденти і для себе не бачать нічого поганого в тому, щоб розбагатіти аналогічним способом. Залишилося опинитися в той самий потрібний час у тому самому потрібному місці.
Світлана Попель, Євген Півнєв
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас