Як непомітно заробити мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як непомітно заробити мільярд

10427
Belkin International, приватна компанія з Південної Каліфорнії, відома своїми периферійними пристроями та аксесуарами для комп’ютерів і смартфонів, повідомила, що домовилася про придбання одного з підрозділів корпорації Cisco – Home Business Networking Group. Поряд з цим підрозділом, який спеціалізується на бездротових маршрутизаторах та інших телекомунікаційних пристроях для малого бізнесу, Belkin отримує права на бренд Linksys. Сума угоди не розголошується, а завершити її планується в березні цього року.
«Команда Belkin дуже рада, що працюватиме з брендом Linksys, – зазначив засновник і генеральний директор Belkin Чет Піпкін. – Головне в цій угоді те, що завдяки їй шанувальникам продуктів Linksys і Belkin стане ще зручніше працювати зі смартфонами і планшетами. Перед покупцями цих пристроїв відкриваються нові захоплюючі можливості».
Несподіване відкриття
Почувши новини про угоду, аналітична фірма PrivCo, яка збирає фінансові дані про приватні компанії, опублікувала звіт, в якому назвала Піпкіна мільярдером. Цей висновок експерти компанії зробили, виходячи з власної оцінки продажів Belkin за 2012 (на рівні $1,47 млрд, включаючи доходи колишнього підрозділу Cisco), а також шляхом зіставлення продажів основних конкурентів Belkin – Net Gear і Logitech.
Перевіривши ці цифри, ми відкрили для себе дивовижну історію успішного підприємця, який ніколи не прагнув до публічності. У розмові з нами Піпкін не захотів підтвердити цифри доходів свого бізнесу, пояснивши, що Belkin як приватна компанія ніколи не коментує подібну інформацію. Що стосується його власної історії успіху, найкраще її описала каліфорнійська газета Daily Breeze.
Перші кроки
Чет Піпкін ріс в сім’ї робітників, його батьки навіть не закінчили середньої школи. Під час Другої світової війни батько Піпкіна працював слюсарем, а мати стояла біля верстата. Чет поступив у Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі, але через півроку покинув навчання.
У 1983 р., після кількох спроб розпочати власну справу, Піпкін, який мало що розумів у комп’ютерах і програмному забезпеченні, заснував компанію Belkin з виробництва комп’ютерних аксесуарів.
До кінця першого року роботи його фірма, що розмістилася в двох гаражах, отримала дохід $100 000. Це один з небагатьох достовірно відомих показників Belkin: сьогодні компанія, що налічує понад 1200 співробітників в 21 країні, свою фінансову інформацію тримає в секреті.
Якщо ви мешкаєте в США і маєте персональний комп’ютер, то ймовірність того, що ви користуєтеся продуктами Belkin – близько 80%. Якщо ж ви власник смартфона або планшета, то ці шанси зростають до 90%.
Без шуму і пилу
Штаб-квартира Belkin розташована в Лос-Анджелесі, далеко від Кремнієвої долини з її гучними IPO. Сам Піпкін, схоже, насолоджується тим, що тримається в тіні. У всякому разі, у цьому сенсі він поки нічого не квапиться змінювати. За час свого існування компанія Belkin, схоже, залучила всього одного зовнішнього інвестора – Summit Partners (це було в 2002 р.). Піпкін підтвердив, що цей фонд прямих інвестицій досі співпрацює з Belkin, але відмовився назвати його частку в своєму бізнесі. Summit Partners від коментарів теж відмовилася, але аналітики PrivCo стверджують, що, за їхніми відомостями, ця частка менше 5%.
Якщо ці цифри правильні і PrivCo не помилилася з підрахунками, а достовірність своїх оцінок компанія доводила не раз, то Піпкін дійсно може поповнити ряди мільярдерів (втім, зазвичай Forbes враховує поточний, а не планований обсяг продажів). Як би там не було, життя Піпкіна – це історія видатного успіху.
«Як підприємець я знімаю перед ним капелюха, – говорить генеральний директор PrivCo Сем Хамадех. – Це втілення американської мрії. Мільярдер, який всього в житті добився сам… Причому заробляв чесною працею, створюючи корисні продукти, а не просто провертаючи гроші, як інші хедж-фонди з Уолл-стріт. Можете послатися на мої слова: Америці треба побільше таких, як Чет Піпкін».
Луїза Кролл
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас