Міністерство доходів має намір ввести податок з обороту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство доходів має намір ввести податок з обороту

Казна та Політика
11283
Голова Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко вважає створення цього відомства відмінним новорічним подарунком для платників податків. «Роль держави – не в наданні бізнесу вигод, а в створенні таких умов, за яких йому комфортно і зручно працювати», – упевнений він.
Про те, що означає комфорт в його розумінні, він планує розповісти, коли положення про МДЗ буде підписано президентом. Але активна робота зі створення комфортних умов вже йде. «У керівництві МДЗ розуміють, що за нинішньої податкової системи виправити ситуацію з доходами до бюджету не вдасться. Збирати податки складно, можливостей для ухиляння – маса, але і тиснути на бізнес далі вже не можна.
Тому Міндоходів розробляє нові підходи до збору податків і їх ставок», – зазначає співрозмовник Forbes в Кабінеті міністрів, який бере участь у розробці нових податкових ініціатив.
Пріоритет – легалізація зарплат. Голова секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський пояснює, що для цієї мети при МДЗ зараз створюється спеціальна робоча група. Впроваджувати зміни повинні, починаючи з 2014 року.
Але добиватися нових цілей мають намір, по суті, старими методами. Основний арсенал засобів був озвучений ще влітку 2012 року, в підготовленій Державною податковою службою концепції реформи оподаткування в Україні. Тоді, натрапивши на бурхливу негативну реакцію бізнесу, про концепцію вирішили «забути». І ось про неї знову згадали і, з невеликими змінами, активно готують до впровадження.
Геть з тіні
Як можна вивести фонд заробітної плати в Україні з тіні? Ключових ідей в МДЗ зараз дві.
По-перше, змінити систему збору податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Зараз ставка становить 15% або 17% (якщо сукупний оподатковуваний дохід українця перевищує 10 мінімальних зарплат). Влітку податківці запропонували розширити прогресивність шкали до трьох ставок – 10%, 15% і 20%. Зараз є ідея додати четверту сходинку – 0%, розповідає один з експертів, що бере участь у розробці новацій. Вона буде застосовуватись до українців, чий сукупний річний дохід не перевищує 18 тис. гривень на рік. Зате буде ліквідована податкова соціальна пільга. Це повинно спростити адміністрування ПДФО податковими агентами.
Друга ідея – зниження ставки Єдиного соцвнеску з нинішніх 37,6% до 15%. «Цю ідею можна, звичайно, тільки вітати», – вважає Ганна Дерев’янко, директор Європейської Бізнес Асоціації. Тільки її асоціація зі своїх 50 співробітників платить 3 млн гривень за ЄСВ та ПДФО. Для багатьох компаній, особливо малого та середнього бізнесу, таке навантаження практично непосильне, констатує Дерев’янко.
Але з цією ініціативою не все так гладко. У даному питанні податківці заходять на чужу територію. Зараз визначенням політики у цій сфері та збором ОСВ (він не є податком) займається Міністерство соціальної політики та праці і Пенсійний Фонд, що входить до його підпорядкування. Але, згідно з проектом положення про Міндоходів, адміністрування ЄСВ повинно входити саме в його компетенцію.
Більше того, близький до керівництва Мінсоцпраці співрозмовник каже, що Клименко хоче отримати контроль не тільки над збором податків, але і над їх розподілом. «Ціна питання – більше 200 млрд гривень на рік. Це стільки ж, скільки становлять податкові надходження до бюджету. Тобто, контролюючи ці фонди, ти контролюєш такий же обсяг грошових потоків, що і міністр доходів», – підсумовує співрозмовник.
Латати дірки будуть новим податком
Перш ніж знизити ставку податку, потрібно придумати компенсатори для бюджету. Згідно з попередніми розрахунками, які міністерство проводило влітку 2012-го, зниження ставки ЄСВ з 37,6% до 15% призведе до втрат Пенсійного фонду у розмірі 90,4 млрд гривень.
Щоб перекрити випадання цієї суми доходів Пенсійного фонду, податківці знову пропонують ввести податок з обороту (2%, на перехідний період – 2,5%). Це забезпечить бюджету додаткові 53,7 млрд гривень. Паралельно вони хочуть знизити ставку ПДВ з 20% до 7% (12%) для внутрішніх (імпортних) операцій.
Директор НДІ фінансового права Національного університету ДПС України Дмитро Серебрянський вважає, що податок з обороту дозволить перекрити податкові ями, а перехідна ставка в розмірі 2,5% дозволить запобігти створенню фіктивних податкових кредитів, які напевно спробують зробити перед вступом в силу зниженої ставки з ПДВ.
По суті, пілот з такого податку вже працює, говорить співрозмовник в центральному апараті МДЗ. У серпні 2012 року були введені п’ята і шоста групи єдиноподатників, які паралельно з ПДВ платять податок з обороту. «Ми проводили консультації з бізнесом. Добре прорахувавши ефект від введення податку з обороту, багато компаній виступили на підтримку ініціативи і підписали меморандуми про взаєморозуміння з податковою службою», – стверджує співрозмовник.
Forbes виявити таких підписантів не вдалося. «Ми не входимо до їх числа, і, як і влітку, ми не підтримуємо ідею введення податку з обороту, особливо – одночасно з ПДВ», – говорить Дерев’янко. Цей податок завдасть серйозного удару по багатьох виробниках і призведе до підвищення цін у роздрібних мережах – в результаті витрати будуть просто перекладені на плечі споживачів.
Співрозмовник Forbes, близький до керівництва однієї з горілчаних асоціацій, більш категоричний у своїх оцінках. «Ми не будемо писати листи на підтримку цих ініціатив, але в умовах нашої держави не будемо і виступати проти. Чому? Нам дали право на вибір: або ми погоджуємося з цими пропозиціями, або нам підвищать ставки інших податків», – пояснює він. У минулому складі Кабміну існували противаги в особі міністерств і відомств, і небезпечні для бізнесу ініціативи можна було виносити на обговорення. Сьогодні альтернативних думок у команді уряду вже немає, сперечатися марно, резюмує він.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас