Зарплати украЇнських футболістів сильно впадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати украЇнських футболістів сильно впадуть

3075
В українській Прем’єр-лізі зникне середній клас, а тренерам доведеться економити на гравцях
Комплектація українських клубів до весняної стадії чемпіонату завершується. Вітчизняні гранди вже наступного тижня вступлять у боротьбу в єврокубках, а Прем’єр-ліга відновиться менш ніж через місяць. Судячи з зимової трансферної кампанії клубів, більшість у кращому випадку буде догравати чемпіонат без посилення. Прем’єр-ліга остаточно розділилася на багатих і бідних.
Взимку активну роботу на ринку вів «Шахтар». «Гірники» одного бразильця дорого купили, іншого продали ще дорожче з явною вигодою для себе (купили Тайсона у «Металіста» і продали Вілліана в «Анжи»). «Динамо» полегшило зарплатну відомість клубу, відпустивши велику групу футболістів. Натомість київський клуб узяв хорвата Віду, а також українців Безуса, Селіна, Люльку, Сидорчука та Цурікова. З оренди повернули Алієва. Таким чином «Динамо» плавно взяло курс на українізацію і економить гроші.
«Це правильно, – сказав “Коментарям” відомий у минулому футболіст київського клубу Василь Рац. – Українці розуміють, в якому клубі грають, і будуть робити це не просто за гроші, а також через патріотизм. Але їм потрібен ще хороший нападник, а так особливих проблем зі складом не бачу».
Новий власник «Металіста» обіцяв збільшити бюджет клубу. Але поки витрачати гроші він не поспішає. Харків’яни продали Тайсона, а натомість взяли Жажа і Шуста. «Дніпро» посилився тільки бразильцем Дугласом. Ось і всі основні трансферні новини від провідних клубів. Не так багато, але вони хоч когось ще купують.
Інші клуби поводяться на трансферному ринку скромно. У клубів з так званого «пулу Коломойського» виникли серйозні фінансові проблеми. Це призвело до того, що столичний «Арсенал» буде рятувати вже новий господар. Але сталося це лише за місяць до відновлення чемпіонату, коли «канонірів» залишили майже всі провідні футболісти. У «Таврії» ситуація не краща. ФІФА через позови футболістів заборонила кримчанам проводити трансфери. Але і це не найбільша проблема «Таврії». Гірше те, що в інвесторів клубу зник інтерес до футболу, перестали виділятися гроші на підготовку команди. В результаті, декілька гравців покинули Сімферополь, а ті, хто залишився, тренуються в болоті. «Карпати», «Кривбас», «Волинь» не посилюються. Хоча «Ворскла» раніше у фінансовому плані була стабільна. Зараз у полтавчан немає коштів на серйозні трансфери. «Чорноморець» може похвалитися хіба що переходом досвідченого Шацьких.
В українському футболі зникає середній клас. Цю точку зору поділяє знаменитий у минулому футболіст Олег Саленко.
«Всі знають, що деякі олігархи фінансували по декілька клубів. А тепер вони вирішили зосередитися тільки на своїх командах, – сказав екс-форвард збірної Росії і київського «Динамо» «Коментарям». – Тому у багатьох клубів почалися фінансові проблеми. Не відкидаю, що незабаром в Прем’єр-лізі залишаться 10 або 12 команд».
Зараз переломний момент для українського футболу. Навіть у порівнянні з Європою українські клуби раніше могли виплачувати футболістам великі зарплати. Тепер же гравцям доведеться стримати свій апетит, оскільки на колишньому рівні фінансування буде тільки у чотирьох провідних клубів.
«Це навіть добре, що зарплати футболістів впадуть. Не зовсім ясно, як футболіст із середньої української команди отримує стільки ж, скільки його колега з європейського клубу, – сказав Саленко. – Коли зарплати зменшаться, у гравців буде стимул прогресувати, проявити себе та отримати запрошення від багатшої команди, потім виїхати до Європи. А то ми дожилися до того, що в збірну нікого взяти».
Насправді криза в УПЛ може зробити те, що не зробив ліміт на легіонерів, – змусить власників клубів не витрачати гроші на іноземців, а фінансувати дитячо-юнацький футбол, підготовку своїх кадрів. Правда, в програші поки залишаться футболісти, які втратять в зарплатах.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас