Back in the USSR: депутати пропонують відновити раціоналізаторську діяльність в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Back in the USSR: депутати пропонують відновити раціоналізаторську діяльність в Україні

1990
Україна не дотягує у питаннях винахідництва до розвинутих країн – там саме винахідницька і раціоналізаторська діяльність дозволяють зменшити витрати на виробництво, а це в свою чергу високі прибутки і вагомі надходження платежів в бюджети всіх рівнів.
Депутати вирішили не відставати від передових держав, і згадати досвід СРСР, коли авторам корисних пропозицій для роботи підприємства виплачували винагороди, і зареєстрували законопроект “Про раціоналізаторську діяльність в Україні”. Автори – Олександр Зубчевський і Олександр Присяжнюк (обидва – КПУ).
“Аналіз світового і вітчизняного досвіду свідчить, що майже 50% раціоналізаторських пропозицій є ефективними НОУ-ХАУ, які в ринкових умовах виступають як коштовний товар. Однак державна статистика України свідчить, що кількість використаних у виробництві раціоналізаторських пропозицій та їх ефективність з 1991 по 2011 роки зменшилась майже в 30 разів”, – йдеться в законопроекті. Отже, що пропонують запровадити депутати.
Що головного
За визначенням, поданим у законопроекті, раціоналізаторська пропозиція (РП) – це визнана господарюючим суб’єктом пропозиція, що містить технічне або організаційне рішення у будь-якій сфері його діяльності. Об’єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об’єкт або процес.
Головне для такої пропозиції – “мати місцеву новизну і бути корисною”. При цьому, якщо автор новації вже практикував її на підприємстві не більше 3-х місяців, він може подати заяву на її визнання раціоналізаторською”.
Цікаво, що подавати РП зможуть особи, незалежно від того, працюють вони на цьому підприємстві чи ні. А право авторства на РП, яка створена більш ніж двома особами, належить їм спільно як співавторам. При цьому, співавторами не будуть особи, які допомагали, наприклад, з виготовленням креслень, макетів, оформленням документів – вони просто надають технічну допомогу, а вона не є підставою для співавторства.
Авторам РП буде видаватись посвідчення на 10 років, в якому будуть зазначені авторство, дата подачі пропозиції, місцева новизна, корисність і т.п.
Грошове питання
Звичайно, не можна оминути питання оплати за новаторську діяльність. Отже, право на винагороду має автор (співавтори) протягом двох років з початку використання РП на підприємстві.
Розмір винагороди визначається умовами договору між автором (співавторами) і підприємством і не може бути менше:
- 10 % доходу, одержаного щорічно підприємством від використання РП (але не більше 5000 неоподаткованих мінімумів);
- 2 % від частини собівартості продукції (роботи або послуг) яка припадає на РП, позитивний ефект від якої не вплине на одержання доходу, але не менше одного неоподаткованого мінімуму.
Перепадуть премії і тим, хто сприятиме новаторській діяльності на підприємстві (і вони не обов’язково мають там працювати). Але конкретних відсоткових співвідношень не називається.
Тепер щодо того, де будуть братись гроші на все це. “Витрати на винахідництво і раціоналізацію на 50% покриваються за рахунок госпрозрахункового доходу підприємства, а інші 50% – за рахунок фонду винахідництва і раціоналізації підприємства, в який щорічно здійснюється відрахування 10% від суми прибутку, отриманого підприємством від використання винаходів і раціоналізаторських пропозицій”, – ось таке закручене формулювання.
Цікаво
Автори пропозицій мають право брати участь у підготовці до використання своїх РП. Як зазначено у законопроекті, автор на цей час може бути повністю або частково звільнений від виконання основної роботи з оплатою праці в розмірі не нижче одержуваного ним середнього заробітку, а при проведенні цих робіт поза місцем постійної роботи з автором укладається трудовий договір з оплатою праці залежно від складності роботи.
При цьому за автором зберігаються посада, право на відпустку та усі права і пільги, установлені за місцем основної роботи, а весь період участі й у підготовці до використання його РП зараховується в безперервний стаж за місцем постійної роботи. Куди не подивись – суцільні “пряники”.
Хто “керує парадом”
Ця почесна місія покладена на Кабінет Міністрів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. А безпосередню роботу у сфері раціоналізації здійснює Державна служба інтелектуальної власності і її структурні підрозділи.
Такі пропозиції цього законопроекту. Загалом, якщо все зробити, як прописано у ньому – мають бути позитивні зрушення і на підприємствах, і в економіці в цілому. Але закрадається питання: чи по-чесному будуть затверджуватись ці раціоналізаторські пропозиції? Адже можна запропонувати що завгодно, що наче буде корисним для підприємства, але по факту, це буде лише прискорювати його деградацію. Але прогнози поки рано робити – законопроект поки лише направлений на розгляд комітету.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас