Місія Кокса і Кваснєвського: більше запитань, ніж відповідей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія Кокса і Кваснєвського: більше запитань, ніж відповідей

884
Європейські доповідачі під час візиту в Україну не побачили вирішення проблеми політв’язнів, зазначають оглядачі. Як це відіб’ється на перспективах підписання Угоди про асоціацію з ЄС?
Спостерігачі від Європарламенту – екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський та екс-президент Європарламенту Пет Кокс під час візиту в Україну зустрілися з ув’язненими лідерами опозиції Юрієм Луценком та Юлією Тимошенко. Вони також провели зустріч з екс-президентом України Леонідом Кучмою, який підозрюється генпрокуратурою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Згідно з мандатом спостерігачів, обидва політики відмовилися від спілкування з пресою.
Юрій Луценко, за словами його дружини Ірини, закликав керівників ЄС не відмовляти Україні у зближенні з ЄС попри наявність в країні політв’язнів. Своєю чергою, міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив про подолання кризи у відносинах з Брюсселем і висловив впевненість в успіхові підписання восени цього року Договору про асоціацію з ЄС.
Заблокований компроміс
Політолог Олексій Гарань скептично поставився до прогнозів Кожари. Експерт нагадав, що в Євросоюзі, зокрема, очікують поступу у розв’язанні проблеми політичних в’язнів. “Натомість, замість руху вперед Київ відкочується назад – про це свідчать спроби звинуватити Юлію Тимошенко в організації вбивства депутата Євгена Щербаня, продовження тюремного відеонагляду за нею, а також погіршення умов утримання Юрія Луценка”, – зазначив Гарань в інтерв’ю DW. На думку професора Києво-Могилянської академії, ці факти ставлять під сумнів можливість підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
Тарас Чорновіл, депутат Верховної Ради минулих скликань і колишній радник Віктора Януковича, у розмові з DW розкритикував дії Генеральної прокуратури, які можуть стати на заваді компромісу з ЄС у питанні політичних в’язнів. Чорновіл нагадав, що щоразу, коли сторони роблять одна одній кроки назустріч, з’являються нові звинувачення та порушуються нові кримінальні справи. “Я не знаю, на кого сьогодні працюють Пшонка і Кузьмін (Генпрокурор і його заступник – прим. Ред.), але вони точно працюють на те, щоби зірвати переговори про євроінтеграцію”, – заявив Чорновіл. Колишній радник Януковича припустив, що президент “втратив контроль над ситуацією”.
ЄС посилить тиск?
Найбільшим єврооптимістом серед опитаних кореспондентом DW експертів став київський політолог Віктор Небоженко. Він переконаний, що Україна як ніколи близька до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Водночас, це, на думку експерта, не означатиме видачі індульгенції порушникам прав людини в Україні та зняття з порядку денного проблеми українських політв’язнів. “З одного боку, Брюссель запропонує співпрацю, з іншого – Захід буде постійно наполягати на звільненні політв’язнів”, – сказав Небоженко.
Політичний оглядач впевнений, що для Заходу “геополітика завжди була важливіша за демократію”, але це ніколи не означало, що ЄС терпітиме становлення нового авторитарного режиму в центрі континенту. “Навпаки, використовуючи вже підписані Україною документи, Брюссель тільки посилюватиме тиск на Київ. Якщо хтось в адміністрації Януковича думає інакше, то це його колосальна помилка”, – зазначив Віктор Небоженко.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас