Державний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державний банк

Казна та Політика
256
Державний банк – банк, який перебуває у власності держави і управляється державними органами. Розрізняють два види державних банків: центральні банки і державні комерційні банки.
Центральні банки ряду країн є державними банками і, відповідно, їх капітал, майно належить державі, що дозволяє їм здійснювати свою політику і операції відповідно до вимог національної економіки, а не з метою отримання прибутку. Центральні банки здійснюють регулювання економіки, нагляд над діяльністю комерційних банків, впливають на міжнародні фінансові відносини, забезпечують фінансування державних програм.
Державні комерційні банки забезпечують проведення політики держави в сфері кредитування господарства, впливають на інвестиційні, посередницькі та розрахункові операції, а через них і на економічний стан клієнтури. Вони обслуговують найважливіші галузі господарства, що визначають положення країни в системі міжнародних економічних відносин, кредитування яких недостатньо вигідне приватному капіталу. Наприклад, в Радянському Союзі функції щодо фінансування ряду галузей економіки були покладені на Будбанк СРСР, в Іраку – на Сільськогосподарський кооперативний банк та Промисловий банк Іраку.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас