Баланс бухгалтерський — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баланс бухгалтерський

Фондовий ринок
824
Бухгалтерський баланс (фр. balance, буквально – ваги, від лат. bilanx – той, що має дві вагові чаші) – одна з трьох основних форм бухгалтерської звітності. Відповідно до міжнародних правил фінансової звітності, баланс містить дані про активи, зобов’язання і власний капітал. У радянській, російській, українській бухгалтерській практиці – спосіб угруповання активів і пасивів організації у грошовому вираженні. Бухгалтерський баланс характеризує майновий і фінансовий стан організації в грошовій оцінці на звітну дату.
Відповідно до МСФЗ баланс складається з трьох частин: активів, зобов’язань і капіталу. В основному, статті балансу за традицією слідують одна за одною в порядку ліквідності, хоча є винятки. Основна властивість звіту полягає в тому, що сумарні активи завжди дорівнюють сумі зобов’язань та власного капіталу. Балансовий звіт є просто двома різними поглядами на один і той самий бізнес. Активи показують, які кошти використовує бізнес, а зобов’язання і власний капітал показують, хто надав ці кошти і в якому розмірі. Всі ресурси, якими володіє підприємство, можуть бути надані або власниками (капітал), або кредиторами (зобов’язання). Тому сума вимог кредиторів разом з вимогами власників повинна дорівнювати сумі активів. Це також обумовлено тим, що при відображенні операцій на рахунках в балансі дотримуються принципу подвійного запису.
Подання поточної інформації про майно господарюючого суб’єкта у вигляді бухгалтерського балансу є одним з основоположних методів бухгалтерського обліку. Бухгалтерський баланс не відображає руху коштів та фактів здійснення конкретних господарських операцій, але показує фінансовий стан господарюючого суб’єкта в певний момент часу. Сутність балансу (як методу) полягає в тому, що дані про вартість майна господарюючого суб’єкта на певну дату групуються певним чином, що дозволяє здійснити фінансовий аналіз і отримати прогнози на майбутнє.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас