Середньорічний курс долара становитиме 8,5 грн - Ernst & Young — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середньорічний курс долара становитиме 8,5 грн - Ernst & Young

Валюта
1680
Зростання реального ВВП України в 2013-му становитиме 2,4%, в 2014-му – 4,6%. Інфляція при цьому злетить до 7%, загальний зовнішній борг продовжить зростати і складе 83,9% ВВП, йдеться в останньому щоквартальному огляді Прогноз розвитку швидкозростаючих ринків компанії Ernst & Young.
У звіті також вказується на те, що українцям варто чекати девальвації до середньорічного рівня 8,5 грн за долар. Невтішний прогноз і щодо кількості населення – воно в цьому році впаде нижче 45 млн осіб, ВВП на душу населення складе $3857,6.
У компанії “великої четвірки” повідомили Корреспондент.biz, що низькі обсяги експорту призвели до прискорення темпу зниження промислового виробництва та скорочення ВВП на 1,3% в 3-му кварталі 2012 року. Відповідно, надії на 4-й квартал не виправдалися, і наш прогноз темпів зростання в 2012 році був скорочений до рівня 0,6%.
“Неминучість прискореної девальвації валюти, стримуваної до березня 2013 року для недопущення підвищення вартості погашення боргів, виключила будь-яку монетарну лібералізацію, покликану збільшити внутрішні інвестиції, а іноземні інвестиції різко скоротилися напередодні виборів у жовтні”, – йдеться у звіті.
При цьому експерти відзначають, що, хоча випуск єврооблігацій пом’якшив проблему браку фінансування після виборів, надалі буде складно забезпечувати резерви, що скорочуються, для підтримки національної валюти до можливого збільшення експорту в 2013 році.
Із зростанням попиту навіть вводяться обмеження за операціями з вільно конвертованою валютою, зазначається у звіті, і додається, що, швидше за все, знадобиться проведення нового раунду переговорів з МВФ, перш ніж довіру інвесторів буде відновлено.
Але до відновлення надходжень резервних коштів, передвиборний фіскальний спад необхідно подолати і повернути у протилежному напрямку, прогнозують в Ernst & Young.
“Навіть якщо вдасться уникнути значної девальвації національної валюти, із зростанням цін на паливо і продукти харчування повернеться інфляція, що призведе до закінчення року стабільності споживчих цін”, – говорять експерти, і нагадують, що зниження реального обмінного курсу призвело до зростання торговельної конкуренції.
Як повідомили Корреспондент.biz в Ernst & Young, на тлі збільшення обсягів міжрегіональної торгівлі, пом’якшення грошово-кредитної і податково-бюджетної політики, а також зростаючого попиту на сировинні товари експерти дають більш сприятливі прогнози щодо розвитку швидкозростаючих ринків (ШЗР) в 2013 році.
Як зазначається в останньому щоквартальному огляді, всупереч більш раннім прогнозам щодо найближчих перспектив 25 провідних країн з економікою, що динамічно розвивається, в яких в минулому році спостерігався незначний економічний спад у зв’язку з млявою динамікою світової економіки (зростання їх ВВП склало лише 4,7%), на даних ринках знову відзначається підйом активності.
Експерти очікують, що економічне зростання цих 25 країн складе 5,4% в 2013 році і 6,4% в наступному. Прогноз для розвинених ринків менш оптимістичний, особливо щодо єврозони, темпи економічного зростання якої повинні скоротитися цього року на 0,3%.
У той же час, відзначають фахівці, картина світового економічного зростання буде характеризуватися географічною неоднорідністю. Зокрема, темпи зростання ВВП в країнах Азії та Латинської Америки, що динамічно розвиваються, повинні збільшитися з 7,0% і 3,8% в 2013 році до 7,8% і 4,8% в 2014 році відповідно, при цьому прогнози для європейських країн, що розвиваються, залишаються стриманими у світлі тривалої кризи в єврозоні.
Поряд з цим, падіння цін на нафту продовжить гальмувати економічний розвиток країн Близького Сходу, резюмується у звіті Ernst & Young.
Раніше вже повідомлялося, що в разі необхідності Нацбанк обіцяє вжити заходів з попередження девальвації і зміцнення курсу гривні.
Як повідомлялося, в поточному році платіжний баланс України продовжить чинити негативний вплив на гривню і золотовалютні резерви.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас