Індекс "БігМака": справедлива ціна гривні відносно долара 4,35 грн/1 дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс "БігМака": справедлива ціна гривні відносно долара 4,35 грн/1 дол

3073
Національна грошова одиниця України, гривня, недооцінена відносно американського долара, її справедлива ціна становить 4,35 грн проти нинішніх більше 8 грн.
Про це свідчить оприлюднене сьогодні дослідження британського економічного журналу Economist, який оцінює адекватність вартості валют на базі порівняльної купівельної спроможності в різних країнах і вартості бутерброда «Біг Мак» в мережі «Макдональдс».
Згідно з прийнятим у дослідженні курсом гривні до долара, «Біг Мак» в Україні коштує 2,33 долара (19 грн.), у порівнянні з його максимальною вартістю понад 9 дол у Венесуелі і близько 1,7 дол в Індії, де він коштує найдешевше.
У США цей бутерброд на початку поточного року коштував 4,4 дол, в Китаї – 2,6 дол, в Росії – 2,4 дол.
У сусідній з Україною Польщі «Біг Мак» коштує 2,9 дол, тоді як в країнах зони єдиної європейської валюти – 4,9 дол, у Великобританії – 4,25 дол.
Індекс «БігМака» свідчить, що валюти близько половини з понад 60 досліджуваних країн недооцінені відносно долара, а завищений курс – у 11 держав, лідером серед яких є Венесуела. Її національний болівар, відповідно до індексу, переоцінений майже на 110%.
Найбільш недооціненою валютою є індійська рупія, яка повинна коштувати на 60% більше.
Українська гривня недооцінена приблизно на 47% на тлі заниженої на 45% вартості російського рубля і на 30% – польського злотого.
Адекватний курс відносно долара, згідно з «Індексом БігМака», мають тільки 3 країни – Коста-Ріка, Чилі і Нова Зеландія.
Як повідомлялося, українські та міжнародні економісти прогнозують в поточному році зниження курсу гривні. За їхніми прогнозами, до кінця року вона може подешевшати відносно долара на 10-30%.
Американський долар в гривні коштував найменше на початку введення національної грошової одиниці України (1996 рік) – 1,8 грн/дол. Пізніше, в 1998 і 2008 роках, відбулася девальвація національної валюти, внаслідок чого курс долара до гривні виріс до 8 грн/дол., а на тлі панічних настроїв населення на початку останньої фінансової кризи чотири роки тому вартість готівкового долара доходила навіть до 10 грн.
Довідка. Журнал Economist створив «Індекс БігМака» в 1986 році, щоб відслідковувати адекватність вартості національних валют на базі теорії паритету купівельної спроможності (PPP), згідно з якою в кінцевому підсумку всі товари в усьому світі повинні коштувати однаково.
Деякі економісти вважають неадекватною таку оцінку курсів, оскільки ціна бутерброда не відображає низки важливих факторів, які не враховуються при визначенні цього індексу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас