Підсумки п'ятниці - найцікавіше за день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки п'ятниці - найцікавіше за день

1393
Не “папередники” винні, а Газпром!
У нашого прем’єра з’явилася нова чудова економічна ідея. За його словами, Газпром хоче забрати у пенсіонерів гроші за три місяці. “Країна докладає колосальних зусиль для забезпечення енергетичної незалежності, відриває фінансування від всього і направляє на ці цілі. І ви знаєте чому. Останній рахунок, який нам пред’явив “Газпром”, – гігантська сума $7 млрд. Це приблизно 3 місяці виплат пенсій всім нашим пенсіонерам”. Ось воно що, виявляється. Якось навіть дивно, що прем’єр забув згадати свою колегу, яка нині перебуває в “місцях не таких віддалених” – це ж все її підступи.
Київ скоро стане банкрутом
На жаль, але управління столицею, яка ще недавно була найпотужнішою локальною українською економікою, у вихідців “з Донецька” не дуже виходить. М’яко кажучи. Так, сьогодні стало відомо, що Київ розглядає можливість випуску довгострокових єврооблігацій на суму $700 млн замість євробондів. А все тому, що загальна сума боргу бюджету Києва в даний час становить 10,54 млрд грн. І в поточному році на обслуговування цих боргів буде витрачено 1,351 млрд грн. Ау, пан Попов! Але ж ще недавно кожна друга гривня в бюджеті була з Києва? Куди ж поділися всі ці гроші?
Банківської таємниці в Швейцарії більше не існує
У Швейцарії набув чинності закон “Про міжнародну допомогу в податкових питаннях”. У відповідності з ним, дані про дії іноземних клієнтів швейцарських банків вже з 1 лютого 2013 р. можуть бути надбанням правоохоронних органів держав, з яких ті приїхали. Приводом для розкриття банківської таємниці можуть стати підозри в порушенні податкового законодавства.
Так що українським бізнесменам (і не тільки їм) тепер потрібно двічі подумати перед тим як ховати свої гроші в країні, в якій ще вчора банківська таємниця була аксіомою протягом століть. Але часи змінюються і аксіоми, як ми бачимо, застарівають.
Гривня впаде в березні?
В Україні девальвація стримується до березня 2013 р. Для недопущення підвищення вартості погашення боргів – про це йдеться в огляді Ernst & Young. “Неминучість прискореної девальвації валюти, стримуваної до березня 2013 року для недопущення підвищення вартості погашення боргів, виключила будь-яку монетарну лібералізацію, покликану збільшити внутрішні інвестиції, а іноземні інвестиції різко скоротилися напередодні виборів у жовтні”. На думку експертів, надалі Україні буде складно забезпечувати резерви, що скорочуються, для підтримки національної валюти до можливого збільшення експорту в 2013 році.
Звичайно, можна скільки завгодно ставити під сумніви і цей “негативний прогноз”, проте в даному випадку, я хотів би відзначити – це сказав не якийсь “експерт”, яких розвелося чимало, і навіть не світове рейтингове агентство. Це – слова британської аудиторської компанії, яка входить у світові Топ-4. Так що – робіть висновки самі.
З Тимошенко зняли 1 звинувачення
Небувалий випадок для української Феміди – Генеральна прокуратура закрила справу проти Юлії Тимошенко щодо державних гарантій за відсутністю складу злочину. Про це повідомив захисник лідера опозиції Олександр Плахотнюк. “Сторона захисту отримала копію постанови ГПУ про закриття кримінального провадження у так званій справі про гарантії за звинуваченням Тимошенко Юлії Володимирівни в замаху на розкрадання коштів державного бюджету в особливо великих розмірах у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину”, – розповів він. Ось так от буває в Україні: в організації вбивства – винна, але грошей – не крала.
Щоб наше телятко вовка з’їло
Така народна мудрість спадає на думку після ознайомлення з прогнозом “видного оратора” ПР – нардепа Михайла Чечетова. Цей політик прогнозує, що у другий тур президентських виборів 2015 року вийдуть чинний Президент Віктор Янукович та лідер партії “Свобода” Олег Тягнибок. «Він не просто кандидатом буде, а переможцем. Ми не маємо жодних сумнівів. Він переможе в чесній конкурентній боротьбі. А конкурентом його у другому турі буде Олег Тягнибок. Ми про це знаємо», – зазначив Чечетов.
Чому ж з’явився такий прогноз за 2 роки до виборів? Очевидно, за аналогією. Адже пан Чечетов, напевно, відмінно знає англійську мову і прочитав в оригіналі нещодавнє інтерв’ю, яке разом давали Обама і вже екс-держсекретар Хіларі Клінтон. У ньому ведучий активно цікавився – чи стане пані Клінтон наступним президентом – у 2016 році. Але це американці, їм можна пробачити давати прогнози на 4 роки вперед. А в Україні за 2 роки може багато чого змінитися…
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас