Депутат пропонує знову дозволити куріння у барах і кафе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат пропонує знову дозволити куріння у барах і кафе

1178
У ВР зареєстрували законопроект, яким пропонується дозволити куріння в спеціально відведених місцях в українських ресторанах і кафе.
Народний депутат Лев Миримський (позафракційний) зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2153 «Про внесення змін до Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (щодо додаткових умов реалізації закону).
Як повідомили в прес-службі Л.Миримського, цей законопроект спрямований на відновлення прав курців.
Так, документом передбачено, що повна заборона на куріння повинна стосуватися закладів державної та комунальної форми власності. Згідно із законопроектом, приватні ресторани, бари і кафе можуть бути повністю або частково орієнтовані на обслуговування курців. Те ж саме стосується і спеціальних закладів, орієнтованих винятково на курців – сигарних клубів.
Як відзначають в прес-службі, у разі, якщо суб’єкт господарської діяльності надає ресторанні послуги та організовує дозвілля винятково курців, при його вході має бути розміщена інформація, яка складається із відповідного графічного знака та напису: «Обережно. Дозволяємо куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!». Якщо ж розважальний заклад не обмежує коло відвідувачів, він повинен мати окреме приміщення для обслуговування відвідувачів, які вживають тютюнові вироби, оснащене витяжною вентиляцією і не суміжне з приміщенням головного входу.
«Не можна курити в ліфтах, на дитячих майданчиках і так далі. Це логічно і справедливо. Не розумію, чому в кафе не можна? У всіх кафе були зал для курців і некурців. Люди приходять в кафе, щоб розслабитися, скоротати час, поїсти, випити кави і покурити. Я жодного разу не бачив некурящих людей і дітей в залах для курців. Позбавляти людей вибору, навіть вибору – курити чи не курити, – це в якомусь сенсі все одно, що руйнувати основи демократичної культури. Це не тільки непотрібно, але й вкрай нешанобливо по відношенню до курців», – переконаний Л.Миримський. «А що, якщо вегетаріанці почнуть друкувати страхітливі графічні зображення з розчленованими трупами тварин на палицях ковбаси?», – додав він.
Крім того, законопроект передбачає внесення поправки, яка виключає електронні сигарети та кальяни зі списку заборонених до вживання в громадських місцях. Замість них пропонується заборонити куріння «замінників тютюну».
У пояснювальній записці автор зазначає, що в Україні немає абсолютної заборони на обіг тютюнових виробів і їх вживання. При цьому держава використовує можливість поповнення бюджету за рахунок надходжень від акцизного збору. У таких умовах, вважає депутат, переслідування та обмеження прав на дозвілля і відпочинок курців, які не порушують прав інших на чисте повітря, є не тільки неетичним з боку держави, але й порушує конституційні принципи.
«Повністю поділяючи державницьку позицію щодо пропаганди здорового способу життя, відповідального ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих як до найвищої індивідуальної і суспільної цінності, необхідно відзначити, що держава при ухваленні законодавчих актів не повинна допускати звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людей, в тому числі, тих, які вільно та усвідомлено вибрали куріння як стиль життя або елемент дозвілля і при цьому не порушують права і свободи інших людей», – наголошується в пояснювальній записці.
При цьому зміни в закон не скасовують адміністративного покарання у вигляді штрафів за куріння в громадських місцях.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас