У РФ пояснюють претензії "Газпрому" до України бажанням врегулювати це питання юридично — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ пояснюють претензії "Газпрому" до України бажанням врегулювати це питання юридично

Енергетика
404
Претензія «Газпрому» щодо рахунку на 7 млрд дол за не відібраний Україною в минулому році російський газ свідчить про намір врегулювати це питання юридично.
Про це заявив сьогодні журналістам Посол РФ в Україні Михайло Зурабов.
«З’явилася велика кількість інтерпретацій, які вільно трактують зроблений «Газпромом» крок. З моєї точки зору, «Газпром» подав свого роду сигнал українській стороні, зокрема, «Нафтогазу», про те, що необхідно врегулювати одну з чинних норм контракту, який, як відомо, передбачає зобов’язання України закуповувати певну кількість газу, в якомусь сенсі, незалежно від потреб», – сказав він.
Посол зазначив, що протягом останнього року українська сторона інформувала російську про те, що потреба України в російському газі буде меншою, ніж це передбачено чинним контрактом, і в кінці 2012 року були здійснені дії, які, за словами М.Зурабова, свідчать про те, що з російського боку така позиція, як мінімум, зустріла розуміння.
«Тим не менше, діють норми контракту, і ці норми контракту вимагають, щоб це питання знайшло своє юридичне оформлення. У зв’язку з цим, я вважаю, що треба погодитися з тими, хто вважає, що, зрозуміло, це питання знайде досудове вирішення», – зазначив М.Зурабов.
Як повідомлялося, 26 січня НАК «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не закуповувала в 2012 році.
Позиція «Нафтогазу» полягає в тому, що компанія виконала всі фінансові зобов’язання перед «Газпромом» у 2012 році. Згідно з контрактом на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого стосується умова «бери або плати» (take-or-pay), складає 33,3 млрд кубометрів. «Нафтогаз України», за попередньою інформацією, закупив у 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу. При цьому українська сторона своєчасно попередила «Газпром» про скорочення закупівлі газу.
31 січня Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повідомила, що відправила російському газовому монополістові «Газпром» відповідь на пред’явлений рахунок у розмірі 7 млрд дол.
«30 січня 2013 р. компанія «Нафтогаз України» направила відповідь ВАТ «Газпром». Всі питання, пов’язані з виконанням контракту, будуть вирішуватися згідно з його умовами», – сказано в повідомленні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас