Слідом за сланцевою революцією "Газпрому" загрожує японська - метанова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слідом за сланцевою революцією "Газпрому" загрожує японська - метанова

Енергетика
2652
Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії оголосило вчора про початок дослідного видобутку газу з морських покладів метангідратів. Перші в світі подібні роботи здійснює дослідне судно “Тікю” (“Земля”) в Тихому океані на відстані 70 км на південь від півострова Ацумі.
У разі успіху через п’ять років японці почнуть видобувати газ в промислових масштабах. Самим японцям це принесе енергетичну незалежність, однак для Росії їх успіх не обіцяє нічого хорошого, пише “Независимая газета”.
За оцінками японців, запаси метану біля півострова Ацумі становлять до 1 трлн. кубометрів газу і їх вистачить на 10 років повного енергетичного самозабезпечення. Якщо ж говорити про всі родовища в морях навколо Японії, то мова може йти про сторічну енергетичну незалежність.
У цьому випадку Японія, очевидно, відмовиться від імпорту енергоресурсів і, зокрема, від скрапленого природного газу (СПГ), світовим лідером зі споживання якого вона зараз є.
Це призведе до падіння цін, а значить, негативно відіб’ється на російському “Газпромі”, становище якого на газовому ринку і без того похитнулося через сланцеву революцію в США.
При повному енергетичному самозабезпеченні російський газ Країні сонця, що сходить, більше не знадобиться. Більше того, Японія зможе забезпечувати газом інші країни регіону. У підсумку “Газпром” може втратити азіатський ринок, з яким у компанії пов’язані найбільш грандіозні плани. За оцінкою експертів, удар стане найбільш відчутним до 2020 року.
Метангідрат (або гідрат метану) – з’єднання газу метану з водою, що нагадує за зовнішнім виглядом сніг або рихлий підталий лід. Цей енергоресурс широко поширений в природі, наприклад в зоні вічної мерзлоти. Запаси метангідратів є і в Росії. Однак, на думку експертів, їх видобуток для РФ нерентабельний.
Освоювати запаси метангідратів, наявні під дном океану, досі теж вважалося невигідним. Адже подібний видобуток дуже складний і пов’язаний з різними ризиками. Проте японські фахівці запевняють, що знайшли відносно рентабельні технології та способи подолати всі технологічні проблеми.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас