Девальвація гривні стримується до березня - Ernst&Young — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація гривні стримується до березня - Ernst&Young

12899
В Україні девальвація стримується до березня 2013 р. Для недопущення підвищення вартості погашення боргів. Про це йдеться в огляді Ernst & Young.
“Неминучість прискореної девальвації валюти, стримуваної до березня 2013 року для недопущення підвищення вартості погашення боргів, виключила будь-яку монетарну лібералізацію, покликану збільшити внутрішні інвестиції, а іноземні інвестиції різко скоротилися напередодні виборів у жовтні”, – зазначається в огляді.
На думку експертів, надалі Україні буде складно забезпечувати резерви, що скорочуються, для підтримки національної валюти до можливого збільшення експорту в 2013 році.
“Швидше за все, знадобиться проведення нового раунду переговорів з МВФ, перш ніж довіру інвесторів буде відновлено. Але до відновлення надходжень резервних коштів, передвиборний фіскальний спад необхідно подолати і повернути у зворотному напрямку”, – відзначає E&Y.
Втім, підкреслюють аналітики, навіть якщо вдасться уникнути значної девальвації національної валюти, із зростанням цін на паливо і продукти харчування повернеться інфляція.
Напередодні, 30 січня ц.р., директор із суверенних рейтингів, головний аналітик по Україні Standard & Poor’s Ratings Services Тревор Каллінан заявив, що регуляторні заходи, вжиті НБУ для дедоларизації економіки, а також скорочення зведеного дефіциту держбюджету, забезпечать гривні тимчасову підтримку.
“Але вони (вжиті заходи) не поліпшать основні показники України, такі, як великий і зростаючий дефіцит поточного рахунку, який є одним з факторів, які чинять тиск на обмінний курс і міжнародні резерви”, – зазначив експерт.
Говорячи про перспективи відновлення співпраці України з МВФ, Каллінан підкреслив, що, ключові структурні критерії, які раніше встановлювалися для офіційного Києва, швидше за все, залишаться точками спотикання і в майбутніх переговорах. “Вони включають в себе підвищення внутрішніх тарифів на газ, фіскальну консолідацію, а також більш гнучкий режим обмінного курсу. У підсумку, обговорення з МВФ можуть розтягнутися і в 2013 р., і з нашої точки зору будь-яка угода може виявитися важкою для реалізації”, – резюмував представник S&P.
Відзначимо, в січневому аналітичному огляді Світового банку глобальних економічних перспектив (Global Economic Prospects) експерти СБ прогнозують девальвацію гривні в 2013 р. до 8,7 грн/дол., в порівнянні з 8 грн/дол. в 2012 р. При цьому на 2014 р. курс долара прогнозується на рівні 8,6 грн/дол., а на 2015 р. – 8,4 грн/дол. Таким чином, на 2013 р., на думку експертів банку, припаде пік девальвації гривні.
Нагадаємо, в кінці грудня 2012 р. керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький заявляв, що жодних передумов для знецінення гривні зараз немає. “Найближчим часом все буде залежати від того, як буде виконуватися бюджет, яким буде тиск міжнародної обстановки, як пройдуть наші переговори, які впливають на наш платіжний баланс”, – відзначав Литвицький.
Також, за його словами, зараз немає підстав для девальвації гривні. “Коли інфляція в Україні на історично низькому рівні, то чому люди будуть позбавлятися від гривні? Тільки тому, що вони “накручені” очікуваннями, які підігріваються?”, – підкреслив Литвицький.
Він також порадив українцям довіряти експертизі Національного банку України. “Необхідно довіряти центральному банку. Центральний банк говорив, що немає підстав для різкого коливання гривні. Коли ці різкі коливання, хвилі, виникають, він втручається і дає контратаку спекулянтам. Відтік і приплив валюти збалансовані: те, що виходить з торговельного балансу, повністю перекривається тим, що приходить по фінансовому рахунку”, – підкреслював керівник групи радників голови НБУ.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас