Акція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акція

Фондовий ринок
384
Акція (йому. Aktie, від латів. actio — дія, штраф) — емісійний коштовний папір, що закріплює права її власника (акціонера) на здобуття частини прибутку акціонерного суспільства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним суспільством і на частину майна, що залишається після його ліквідації. Зазвичай акція є іменним коштовним папером.
Розрізняють звичайні і привілейовані акції.
Звичайні акції дають право на участь в управлінні суспільством (1 акція відповідає одному голосу на зборах акціонерів, за винятком проведення кумулятивного голосування) і беруть участь в розподілі прибутку акціонерного суспільства. Джерелом виплати дивідендів по звичайних акціях є чистий прибуток суспільства. Розмір дивідендів визначається радою директорів підприємства і рекомендується загальним зборам акціонерів, які можуть лише зменшити розмір дивідендів відносно рекомендованого радою директорів. Розподіли дивідендів між власниками звичайних акцій здійснюється пропорційно вкладеним засобам (залежно від кількості куплених акцій).
Привілейовані акції можуть вносити обмеження на участь в управлінні, а також можуть давати додаткові права в управлінні (не обов’язково), але в порівнянні із звичайними акціями мають ряд переваг: можливість здобуття гарантованого доходу, першочергове виділення прибули на виплату дивідендів, першочергове погашення вартості акції при ліквідації акціонерного суспільства. Дивіденди часто фіксовані у вигляді певної долі від бухгалтерського чистого прибутку або в абсолютному грошовому вираженні. Дивіденди по привілейованих акціях можуть виплачуватися як з прибутку, так і з інших джерел — відповідно до статуту.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас