Як олігархи пережили кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як олігархи пережили кризу

3662
Україна була серед найбільш постраждалих країн під час економічної кризи 2008-2009 років. Це, безперечно, позначилося і на фінансово-промислових групах.
Ми проаналізували основні фінансові показники близько 3 тис підприємств основних ФПГ України за останні чотири роки.
Вони володіють дещо більшою кількістю підприємств, ніж нам вдалось знайти, проте основні великі та середні підприємства все ж вдалося охопити.
За сумарними доходами пальму першості продовжує впевнено тримати СКМ Ріната Ахметова. Виручка підприємств його імперії приблизно дорівнює виручці сімох інших найбільших фінансово-промислових груп.
Дохід СКМ суттєво знизився у 2009 році, проте за чотири роки виріс на 60% і за 2011 рік суттєво перевищує передкризовий рівень.
Іншим групам за чотири роки теж вдалося наростити доходи, незважаючи на спад 2009 року. Проте оговтатися від кризи не зміг “Укрпромінвест” Петра Порошенка. Оскільки бізнес цієї групи суттєво зав’язаний на імпорті – виробництво автомобілів та солодощів, – девальвація гривні не сприяє розвитку групи.
Дохід основних фінансово-промислових груп, 2008-2011 роки, млрд грн
Доходи перших шести фінансово-промислових груп становлять близько 20% доходів всіх підприємств країни.
Імперія Ахметова – це одна десята всієї економіки країни, і частка доходів продовжує зростати. Завдяки політиці активної купівлі активів, ця група продовжує розширювати свою присутність в українській економіці.
СКМ залишила далеко позаду такі гучні імена як група “Приват” та ІСД, які задовольняються 3,5% та 2% доходу українських підприємств. Частки інших найбільших груп значно менші і становлять близько 1%.
Відсоток доходу основних фінансово-промислових груп у загальних доходах підприємств України
Крім найбільших доходів, СКМ може також похвалитися значною прибутковістю. ЇЇ чистий прибуток за чотири роки затьмарює збиткові показники “Привату” та ІСД, а також значно менший прибуток групи “Енергетичний стандарт”.
Схоже, великі проблеми має зараз “Приват”. Група посідає лідируючі та часто монопольні позиції на ринку пального, феросплавів, авіаперевезень та в банківській системі. Проте всі ці галузі, зокрема, і тепер сумнозвісні авіаперевезення, знаходяться у поганому стані.
Незважаючи на волатильність прибутку та часто збитковість, ФПГ сплачують значні суми податку з прибутку. Очевидно, колишня ДПА не жаліє нікого, і багато підприємств все ж переплачують податки.
Прибутки та податки ФПГ, млрд грн
Щодо непрямих податків, то лідерами з їх сплати у відсотках до виручки є фінансові групи “Континіум”, “Смарт груп”, “Приват” та “Укрпромінвест”. Підприємства інших ФПГ більш орієнтовані на експорт, тож сплачують менше ПДВ.
Виручка та непрямі податки ФПГ, млрд грн
Загалом, найкраще пережити кризу вдалося підприємствам СКМ та іншим ФПГ, орієнтованим на експорт. Найбільш постраждалими виглядають підприємства Петра Порошенка та Ігоря Коломойського.
Підприємства Порошенка мали найбільше падіння виручки порівняно з іншими ФПГ. В той же час підприємства групи “Приват” страждають не стільки від втрати виручки чи своїх позицій на ринку, скільки від падіння прибутковості.
Іван Проскуров
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас