Кіпр оголосив кредиторам, хто з них постраждає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр оголосив кредиторам, хто з них постраждає

1000
Рекапіталізація фінансового сектора Кіпру не спровокує зростання збитків власників пріоритетних боргових зобов’язань банків країни. Про це заявив міністр фінансів Кіпру Вассос Шіарлі.
“Програма рекапіталізації банків включає в себе залучення утримувачів облігацій, однак я вважаю принциповим питанням залучення в цей процес лише власників субординованих бондів”, – заявив Шіарлі.
Довгоочікуваний порятунок Кіпру може бути відкладено ще мінімум на два місяці на тлі розбіжностей між кредиторами. МВФ наполягає на списанні частини боргу, ЄС вимагає проведення приватизації, а президент Кіпру активно чинить опір продажу державних активів.
Затримка в наданні допомоги до кінця березня ставить Кіпр в дуже складну ситуацію, за якої коштів на фінансування уряду та банківських операцій може не вистачити.
Борг Кіпру становить близько 90% ВВП, і чиновники оцінюють необхідні кошти для порятунку в $16 млрд, що майже в два рази перевищує боргове навантаження Кіпру. Близько $10 млрд необхідні для рекапіталізації кіпрських банків, які зазнали величезних збитків від дефолту Греції в минулому році.
МВФ вважає такий рівень боргу нестійким. При цьому чиновники фонду змогли дати певну свободу Афінам, так як вважають, що крах Греції може мати системний ефект, а Кіпр як системний ризик не розглядається.
Деякі посадові особи, які беруть участь у переговорах, вважають, що зниження боргового тягаря неможливо без реструктуризації боргу, а після дефолту Греції лідери ЄС пообіцяли не повторювати таку процедуру, без того щоб майже всі кредитори кіпрських банків змирилися зі збитками за депозитами понад 100 тис. євро.
Проблема також полягає в тому, що Кіпр сподівається на зниження оцінки коштів, необхідних для рекапіталізації банків, про що, можливо, і буде свідчити оцінка BlackRock. Представники ЄС очікують, що перегляд оцінки в бік зниження можливий лише в невеликому ступені й остаточна оцінка складе близько 10 млрд євро, в порівнянні з оцінкою PIMCO $12 млрд.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас