Азаров: Газпром хоче забрати у пенсіонерів гроші за три місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Газпром хоче забрати у пенсіонерів гроші за три місяці

Енергетика
2859
Україна продовжить докладати максимум зусиль для забезпечення своєї енергетичної незалежності, заявляє прем’єр-міністр України Микола Азаров.
“Країна докладає колосальних зусиль для забезпечення енергетичної незалежності, відриває фінансування від всього і направляє на ці цілі. І ви знаєте чому”, – сказав він на зустрічі з активом Національної спілки журналістів у п’ятницю в Києві.
“Останній рахунок, який нам пред’явив “Газпром”, – гігантська сума $7 млрд. Це приблизно 3 місяці виплат пенсій всім нашим пенсіонерам”, – додав він. Як повідомлялося, російський “Газпром” виставив НАК “Нафтогаз України” рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay.
В той же час в українському держхолдингу підкреслюють, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками.
При цьому “Нафтогаз України” неодноразово повідомляв російській компанії про намір знизити закупівлі природного газу у 2012 році. Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м), порівняно з 2011 роком – до 32 млрд 939,3 млн куб. м (мінімальні зобов’язання – take or pay – становлять 41,6 млрд куб. м).
Практично весь цей обсяг газу імпортований з Росії НАК “Нафтогаз України” і підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр). “Нафтогаз України” імпортував в минулому році 24,9 млрд куб. м російського газу за контрактом з “Газпромом” і близько 55 млн куб. м за реверсною схемою відповідно до контракту з RWE (Німеччина).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас