МВФ: Україні потрібні зовнішні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Україні потрібні зовнішні кредити

Кредит&Депозит
3405
Місія МВФ перебуває нині з візитом в Україні. Представник МВФ в Україні Макс Альєр в інтерв’ю DW назвав умови для отримання нового кредиту, а також головні завдання для економіки України в 2013 році.
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) відвідує Україну з 29 січня по 12 лютого 2013 року. Уряд України і МВФ мають намір обговорити умови нової програми кредиту standby. В інтерв’ю DW постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр розповів про вимоги МВФ для надання нового кредиту, а також чи вплине на рішення Фонду той факт, що опозиційні політики перебувають за ґратами, і що стане основним завданням для економіки України в 2013 році.
DW: Попередня програма кредитування standby закінчилася в кінці 2012 року. Було заплановано виділити Україні 15,5 мільярда доларів. Фонд надав 3,4 мільярда, призупинивши виплати, оскільки Україна не виконала низку вимог, наприклад, не були підвищені тарифи на газ і теплопостачання для населення. Від чого залежить на даний момент відновлення співпраці України з МВФ?
Макс Альєр: Програми МВФ призначені для надання допомоги країнам, які не можуть знайти необхідне фінансування на вигідних умовах. Ця допомога надається за умови, що влада зобов’язується провести певні заходи в економічній політиці, які спрямовані на відновлення макроекономічної стабільності в країні, а також стануть умовою для відновлення економічного зростання.
Українська влада звернулася до нас з проханням відновити програму підтримки МВФ. Майбутня місія дозволить нам обговорити проблеми, з якими зіткнулася українська економіка, а також ті заходи зі стабілізації економіки, які влада має провести для вирішення цих проблем, а також те, як МВФ може в цьому допомогти.
Які вимоги ставить МВФ перед Україною?
Ті рекомендації, які ми опублікували в листопаді 2012 року в консультаційній доповіді, залишаються в силі. Світова економічна кон’юнктура вплинула на економіку України, що призвело до зниження темпів зростання економіки, зменшення обсягів експорту та зниження державних доходів. У результаті різко зросла потреба в зовнішньому кредитуванні та пошуках нових джерел надходжень коштів до бюджету.
Щоб виправити цю ситуацію, необхідно вжити конкретних заходів, а також створити умови для економічного зростання, що є основним завданням для України. За великим рахунком ми говоримо про ті вимоги, які були названі в попередній програмі МВФ. (Підвищення цін на газ для населення, плаваючий курс гривні, скорочення бюджетного дефіциту – Ред.)
Чи буде ваше рішення залежати від можливого звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка?
Головне завдання МВФ – нагляд за макроекономічним розвитком країни і її економічною політикою. Крім того, МВФ надає державам-членам Фонду фінансову допомогу, яка сприяє регулюванню економіки, якщо це необхідно. Рішення про те, чи надамо ми допомогу Україні, буде залежати від економічної ситуації в країні, а також від того, чи виконає українська влада наші вимоги у сфері економіки.
Чи зможе Україна домовитися про новий кредит з місією МВФ? І якщо так, то коли Україна отримає перший транш?
Місія МВФ обговорить з владою ті вимоги Фонду, від яких залежить нова програма кредитування. На даний момент я не хочу робити конкретних прогнозів щодо результатів місії.
Що очікує економіку України, якщо сторони не досягнуть угоди?
Відповідні заходи економічної політики допоможуть виправити макроекономічний дисбаланс і створити умови, які спрямовані на запобігання цього дисбалансу в майбутньому. Фінансування, передбачене в рамках програми кредитування МВФ, полегшить ситуацію українських банків. МВФ готовий підтримати держави-члени в проведенні заходів економічної політики, але кожна країна повинна сама вирішити, чи є наші умови і надання фінансування найкращим виходом із ситуації.
Чи існують оцінки МВФ щодо економічного зростання України в 2013 році?
Ми зараз оновлюємо наші прогнози на 2013 рік. Ці дані ми будемо обговорювати з українською владою під час місії МВФ.
Марія Рюттінґер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас