Облгази-банкрути влетять українцям у копієчку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази-банкрути влетять українцям у копієчку

Енергетика
3368
Фірташ поспішив збанкрутити низку своїх облгазів за графіком – до набрання чинності профільного закону, який би ускладнив життя юристам бізнесмена
Період різдвяних свят в Україні ознаменувався масовим початком процесу банкрутства цілої низки облгазів. Господарськими судами різних регіонів було відкрито провадження у справі про банкрутство відразу одинадцяти підприємств, що є практично монопольними постачальниками блакитного палива для населення, бюджетних підприємств, а також малого та середнього бізнесу.
Окремої уваги заслуговує той факт, що всі справи про банкрутство були відкриті в проміжку між 1 і 19 січня 2013 року. А провадження у справі про банкрутство «Сумигаз» вдалося відкрити і зовсім лише з другої спроби, але, тим не менш, вклавшись у вищевказані терміни – після відмови 8 січня, Госпсуд Сумської області таки відкрив провадження 17 січня.
Така поспішність має певну логіку. З одного боку, до 1 січня 2013 року законодавством було заборонено банкрутити підприємства, що займаються газопостачанням та газифікацією. Раніше дію заборони, ухваленої ще в 2005 році, щорічно подовжували, але питання про її пролонгацію на 2013 рік ще навіть не розглядалося парламентом.
З іншого боку, з 19 січня почала діяти нова редакція закону про банкрутство, яка дуже значно змінює правила улюбленої гри українських олігархів. На думку експертів, власникам було вигідно встигнути почати процедуру банкрутства саме до набрання чинності нового законодавства – для того, щоб процес банкрутства проходив за старими правилами.
«Починаючи процедуру за старим законом, вони в деяких питаннях звільнили себе від судового контролю. Це дає більше можливостей управління банкрутством, більше контролю над процесом банкрутства. У старому законодавстві багато чого було на розсуд сторін і давало підприємствам більшу свободу дій», – підтвердив цю здогадку «Коментарям» Роман Дрожанський, партнер адвокатського об’єднання «Волков і партнери».
Крім того, старе законодавство дозволяло кредиторам і власникам самим пропонувати кандидатуру арбітражного керуючого, який розпоряджається майном підприємства в процесі банкрутства.
«Природно це дає більше свободи дій, особливо якщо банкрутство ініціюється самим підприємством, тим легше забезпечити призначення «правильного» арбітражного керуючого», – пояснив Дрожанський.
Також, відповідно до нової редакції закону, при визначенні кількості голосів кредиторів з правом вирішального голосу не будуть враховуватися суми неустойки. Старе законодавство дозволяло роздмухувати розмір штрафних санкцій з метою забезпечення контролю за зборами кредиторів.
Варто звернути увагу, що у всіх газопостачальних підприємствах, які банкрутують, є частка підконтрольної Дмитру Фірташу компанії “Газтек”. Частина пакетів акцій вже була у власності компанії раніше, частина була викуплена на аукціонах в 2012 році, невеликі пакети також були куплені на біржі у ФДМ або інших акціонерів.
З іншого боку, ініціатором процесів банкрутства також виступили або структури, які пов’язують з Дмитром Фірташем, або, в більшості випадків – дочірнє підприємство «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України». Його очолює Сергій Винокуров, який, за інформацією ЗМІ, колись значився в списку топ-менеджерів одного з підприємств, що входило в Ostchem Holding Дмитра Фірташа.
При чому, причиною для відкриття справ про банкрутство служили деколи порівняно незначні суми. Наприклад, виявилося, що «Дніпрогаз» заборгував «Укртрансгазу» 1,3 млн. грн. У той же час, за інформацією самого «Дніпрогазу», наданою під час одного із судових розглядів, на 1 грудня 2012 р. борги НАК «Нафтогаз України» перед компанією за договором транспортування газу промисловим споживачам становили 49,6 млн. грн.
І не виключено, що ДП «Укртрансгаз» є далеко не найбільшим кредитором облгазів, що банкрутують. Судячи з усього, Фірташ не пішов шляхом Коломойського, і надав можливість банкрутити облгази іншим підконтрольним компаніям. Адже звернувшись із заявою про банкрутство напряму, підприємствам довелося б назвати загальні суми боргів та вартість активів.
Безумовно, варто врахувати думку, що масове банкрутство облгазів має не тільки показати, що ціна, за якою Фірташ купив облгази в минулому році, не була занижена, але і може збити ціну на держпакети акцій 14 газорозподільних компаній, які готуються до приватизації у 2013 році. Але в основному мова йде про невеликі пакети акцій або невеликі підприємства, які і так, швидше за все, дісталися «Газтеку» легко і недорого.
Але головною причиною масового банкрутства облгазів все ж можна вважати реструктуризацію газового бізнесу.
По-перше, банкрутство може дозволити очистити підприємства від боргів і переоформити активи на інші юридичні особи. Таким чином, власники зможуть остаточно позбутися багатомільйонних боргів облгазів, які накопичувалися роками, і частково убезпечать себе від можливих неприємностей з держструктурами. Особливо актуальним це виглядає на тлі тривожних новин про втручання прокуратури у питання оформлення розподільних газопроводів «Запоріжгазу», а також визнання ФДМ створеного в серпні минулого року ТОВ «Грін Сервіс Компанії» власником 15,3% акцій «Уманьгазу», продаж яких «Газтек» в кінці минулого року оскаржив у суді. Крім того, з’явилися і чутки про можливий інтерес сина Президента – Олександра Януковича – до газового бізнесу Дмитра Фірташа.
По-друге, як показує українська практика, процедура банкрутства може бути використана для перерозподілу частки власності акціонерів підприємств, шляхом випуску додаткової емісії акцій. Існування такої можливості підтверджує і Роман Дрожанський. «Акціонер підприємства має переважне право на придбання частки в разі збільшення статутного капіталу в рамках банкрутства. Тому якщо буде ухвалено таке рішення, то акціонери, в першу чергу, зможуть цим скористатися», – підкреслив він «Коментарям».
Власне, непряме підтвердження того, що банкрутства облгазів є частиною планів Фірташа з побудови газової імперії, яка буде включати в себе бізнес з продажу газу кінцевим споживачам, можна знайти і в нещодавніх заявах топ-менеджерів бізнесмена.
«У нас є пакети акцій окремих облгазів. Ми готові їх консолідувати. Ми готові їх нарощувати. І будемо в цьому напрямку зараз активно рухатися», – заявив під час економічного форуму в Давосі (пройшов минулого тижня) керуючий директор групи Group DF International Борис Краснянський.
Далекосяжні плани підприємств Фірташа у газовій сфері зрозумілі, враховуючи, що уряд скасував монопольне право Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» продавати імпортний газ всередині України, а підконтрольна бізнесменові Ostchem Holding вже в минулому році поставила близько чверті всього газу, що закуповується Україною. При цьому, як заявив у грудні 2012 року на засіданні Федерації роботодавців України сам Дмитро Фірташ, у 2013 році його підприємства планують поставити вже 8 млрд. куб. м газу, причому за нижчою ціною, ніж та, яка передбачена сьогодні контрактом «Нафтогазу України» з «Газпромом».
Таким чином, завдяки контролю над кількістю облгазів, структури Дмитра Фірташа цілком можуть не тільки конкурувати з держкомпанією на ринку продажу газу кінцевим споживачам, а й зовсім витіснити державу з цього ринку. Адже незважаючи на те, що офіційно газорозподільні мережі залишаються в держвласності, згідно з постановою Кабміну, вони все одно повинні знаходитися на балансі газопостачальних компаній і не можуть бути відокремлені від їх основного виробництва. І нехай зараз ще можна сперечатися про прибутковість цього сегмента торгівлі “блакитним паливом”, але сумнівів у тому, що ціни на газ для населення і комунальної сфери будуть підвищуватися, немає вже, напевно, ні в кого.
Крім того, найближчим часом має відбутися поділ державного монополіста, компанії «Нафтогаз України», на кілька підприємств, на базі яких будуть створені акціонерні товариства. Як нещодавно заявив президент Віктор Янукович, це дасть поштовх розвитку інвестицій, оскільки «державні інвестиції обмежені». Хто стане цим приватним інвестором, ще доведеться побачити. Але вже сьогодні можна констатувати, що на зміну державній монополії з продажу газу кінцевим користувачам приходить монополія приватна.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас