В АТР загострюється гонка озброєнь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В АТР загострюється гонка озброєнь

2420
Обстановка в Азіатсько-тихоокеанському регіоні останнім часом загострюється: провідні країни одна за одною демонструють свій войовничий настрій і виставляють на загальний огляд свої останні досягнення військової техніки. Цей новий раунд гонки озброєнь віщує неспокійний рік у АТР.
Китай і США практично одночасно провели випробування ракети-перехоплювача системи протиракетної оборони, що змусило тремтіти від страху весь світ. Раніше Індія успішно здійснила пробний підводний запуск ракети середнього радіусу дії, здатної нести боєголовку. Це означає, що незабаром Індія опанує техніку запуску ядерних ракет з землі і повітря, а також з-під води. Японія також володіє технологією подвійного запуску, нещодавно вона вивела в космос два розвідувальні супутники. Крім того, Північна Корея днями заявила про намір провести великомасштабні ядерні випробування, що стало відповіддю на вжиті ООН санкції. Південна Корея також має намір в кінці місяця здійснити запуск ракети «Наро-1», що довгий час відкладався.
Демонстрація мускул, яку, не змовляючись, в такий короткий період одночасно провели Китай, США, Індія та Японія, говорить про те, що гонка озброєнь в АТР вже досягла високого ступеня ескалації. У цій гонці військовий потенціал Китаю та США знаходиться на більш високому рівні. У той час як Індія і Японія тільки демонструють свою ракетну техніку, Китай і США вже проводять випробування ракет-перехоплювачів системи протиракетної оборони.
Базовим елементом протиракетної оборони середнього радіуса дії є високоточна балістична ракета дальнього радіусу дії, яка може за допомогою прямого удару перехоплювати ракету супротивника. До такої ракеті пред’являються винятково високі вимоги щодо стримування та точності перехоплення. Тільки ті країни, які одночасно володіють сильними балістичними ракетами та новітніми ракетами-перехоплювачами, можуть розробляти систему протиракетної оборони середнього радіусу дії. У всьому світі такою технікою володіють лише США та Китай. Незважаючи на те, що у Росії є відмінні балістичні ракети, у неї відсутня необхідна система зазначення цілі для перехоплення ракет на позаатмосферній ділянці траєкторії. Крім того, через скорочення військових витрат рівень розвитку техніки в Росії залишається таким же, як і 10 років тому. Решта ж країн не мають у своєму розпорядженні відповідної техніки для запуску балістичних ракет дальнього радіусу дії, про протиракетну оборону середнього радіусу дії не може бути й мови.
Новий раунд гонки озброєнь відбувається на тлі повернення США в АТР і погіршення відносин Китаю з його сусідами. Спрямована проти Китаю політика США щодо повернення в АТР веде до ослаблення почуття безпеки в регіоні і підганяє країни вкладати кошти в підвищення свого військового потенціалу на випадок екстреної необхідності, при цьому всі учасники гонки готуються до повітряної або ядерної війни. Все це може привести до плачевних наслідків, якщо ситуація вийде з-під контролю.
До повернення США в АТР головною тенденцією в розвитку регіону було економічне співробітництво і розвиток торгівлі, при цьому головною установкою був мирний розвиток. Після приходу США в регіоні почалася гонка озброєнь, а загальна обстановка нагадує холодний мир. Розвиток взаємовигідних відносин змінився настороженістю, а сам Азіатсько-Тихоокеанський регіон з рушійної сили розвитку глобальної економіки поступово перетворюється на новий майданчик глобальних військовий дій. Крім того, Китай повинен сконцентруватися на розвитку декількох найбільш вигідних напрямків, а не всього спектра можливостей.
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас