Узбекистан скасує продаж готівкової валюти населенню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан скасує продаж готівкової валюти населенню

Валюта
1639
Узбекистан з 1 лютого 2013 р. скасовує продаж готівкової іноземної валюти фізичним особам – резидентам, зазначається в повідомленні, розміщеному на сайті Центробанку.
Згідно з повідомленням, для фізосіб-резидентів Узбекистану вводиться “механізм продажу іноземної валюти уповноваженими банками в безготівковій формі шляхом переведення національної валюти з персональної пластикової банківської картки в іноземну валюту із зарахуванням її на міжнародну платіжну картку”.
Центробанк відзначає, що всі розрахунки з міжнародної картки за кордоном здійснюються без обмежень. При цьому не уточнюється, чи можна з цієї картки знімати іноземну валюту в банкоматах республіки.
Продаж валюти в безготівковій формі буде проводитися у спеціально створюваних в банках відділеннях конверсійних операцій. Фізособам для придбання валюти необхідно надати документ, що засвідчує особу, заявку на купівлю валюти за встановленою формою та персональну пластикову картку з наявністю на банківському рахунку необхідних коштів у національній валюті.
“Що стосується купівлі іноземної валюти в населення республіки та іноземних громадян, то вона буде здійснюватися за чинним порядком в необмежених розмірах через обмінні пункти уповноважених банків”, – йдеться в повідомленні.
Порядок, що вводиться з 1 лютого, регулює валютно-обмінні операції тільки з фізичними особами і не поширюється на юридичних осіб, для яких зберігається чинний порядок придбання іноземної валюти для здійснення поточних міжнародних операцій.
Як повідомлялося раніше, Узбекистан посилює заходи у боротьбі з незаконним обігом іноземної валюти в роздрібній торгівлі та сфері послуг. У відповідності до чинного законодавства, в країні такі розрахунки заборонені (юридичним та фізичним особам, резидентам і нерезидентам). У січні цього року вийшла постанова президента країни, якою передбачено створення при Державному податковому комітеті спецуправління з контролю за недопущенням обігу готівкової валюти в роздрібній торгівлі та сфері послуг.
В Узбекистані в даний час діють 2 курси валюти – офіційний і курс “чорного ринку”, який вищий приблизно на третину.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас