Міністр Кожара шукатиме у Брюсселі підтримку в газовому протистоянні з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр Кожара шукатиме у Брюсселі підтримку в газовому протистоянні з Росією

Енергетика
902
Міністр закордонних справ України Леонід Кожара у середу розпочинає дводенний візит до Брюсселя. Офіційний привід для зустрічей із численними представниками євроустанов – підготовка до лютневого саміту Україна-ЄС. Натомість експерти прогнозують, що мета цих перших брюссельських відвідин голови МЗС – показати, як Київ виконує висунуті Заходом умови подальшого зближення із ЄС. На тлі чергового російсько-українського газового протистояння Леонід Кожара спробує заручитися європейською підтримкою, вважають оглядачі.
Нинішній міністр закордонних справ України Леонід Кожара – людина в Брюсселі не нова, здебільшого, завдяки його діяльності у складі комітету із закордонних справ Верховної ради. Однак від зустрічей із єврокомісарами та головою європейської дипломатії Катрін Аштон не слід чекати особливих результатів, – вважає експерт варшавського Центру східних досліджень Войцех Конончук.
«Це будуть суто дипломатичні зустрічі, а з огляду на відсутність змін у сфері українсько-європейських стосунків, Леоніду Кожарі у Брюсселі не вдасться внести до цієї сфери нічого нового», – прогнозує експерт.
Хоча, як вважає польський фахівець, представник України, можливо, намагатиметься заручитися підтримкою Єврокомісії у газовому питанні.
«Можливо, він спробує привернути увагу Брюсселя до «газового тиску» на Україну, – припускає Войцех Конончук. – Однак, в українсько-європейських стосунках нині так багато проблем, а перспективи підписання угоди про асоціацію сьогодні такі слабкі, що міністрові Кожарі це навряд чи вдасться. Він шукатиме підтримки єврокомісара з енергетики Еттінґера, який не є прихильником «Газпрому», але це буде дуже складно».
Інші експерти наголошують на суто політичних цілях Кремля у чиненні економічного тиску на Україну.
«Москва вкотре намагається примусити Київ вступити до Митного союзу, – пишуть європейські оглядачі. – Однак, Євросоюз не готовий приставати на чийсь бік у газовій суперечці України та Росії. Для Європи головне, щоб газ надходив без перешкод».
Говоритимуть про прогрес, точніше, про його відсутність?
Однак, попри газові питання, що безумовно будуть обговорюватися на зустрічі з єврокомісаром Ґюнтером Еттінґером, міністрові Кожарі, вочевидь, ще й доведеться звітувати про прогрес України на шляху до підписання угоди про асоціацію.
«Ми не приховуємо наших занепокоєнь щодо розвитку деяких подій в Україні. За кожної нагоди ми звертаємо увагу на такі речі, як, наприклад, справа Тимошенко, – каже Радіо Свобода представник Європейської комісії Петер Стано. – Загалом уся наша стурбованість сформульована трьома пунктами: вибіркове правосуддя, порушення виборчого процесу та реформи у рамках програми асоціації».
У цих трьох сферах Європейський Союз очікує від влади України переконливих та довготривалих результатів. Саме це й буде у центрі уваги переговорів міністра закордонних справ Леоніда Кожари із єврокомісаром із питань розширення ЄС та політики сусідства Штефаном Фюле.
А відкриє брюссельську програму голови зовнішньополітичного відомства України зустріч із колегами із держав Євросоюзу, які входять до кола друзів України. Також у нього заплановані зустрічі із декількома представниками Європарламенту.
Віталій Єреміца
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас