Пільгова іпотека стала недоступною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільгова іпотека стала недоступною

Кредит&Депозит
3071
Кредити від ДІУ вже дають не 15, а 27 банків, але відсоткові ставки злетіли на 6-7%
Схоже, у людей, яким потрібен кредит на купівлю квартири, намагаються вирвати з рук останню соломинку, схоплену під час фінансової кризи. Адже ще зовсім недавно ситуацію з позахмарними ставками за іпотечними кредитами всіма силами розрулювала Державна іпотечна установа (ДІУ). Вона частково компенсувала відсотки за банківськими позиками на купівлю житла, дозволяючи звичайним людям брати їх під 13-15% річних. Але в кінці 2012-го все змінилося.
ОБВАЛ. «У листопаді минулого року я вирішив взяти в банку кредит для купівлі квартири, – розповідає Андрій В. – Придивився ставку за спільною програмою з ДІУ – 13,5% річних. Але коли прийшов оформлювати документи, дізнався, що мій банк вже такі кредити не дає. Інші банки теж пригальмували ці програми. А коли відновили, ставки вже були 21-22%». Такий сюрприз Андрію підготували не самі комерційні банки, а ДІУ. Через дорожнечу гривні на банківському ринку воно було змушене підняти свою ставку рефінансування з 11% до 18%. Тому саме настільки (7%) виросли і відсотки банків. У результаті середній щомісячний платіж (тіло кредиту + відсотки) зріс майже вдвічі – на 2 тис. грн: з 4,4-4,8 тис. грн до 6,4-6,8 тис. грн.
БІЛЬШЕ ЗЛО. Втім, навіть такі високі ставки, які пропонує ДІУ, нижчі від звичайних банківських відсотків. Судіть самі: середня ставка за стандартним кредитом на житло, за даними банкірів, 23-25% річних. А деякі банки навіть пропонують іпотеку під 30% і навіть 35% річних! Це означає, що, взявши на 5 років 150 тис. під 30% річних, ви заплатите за користування ними майже стільки ж, скільки отримали в борг, – 141 тис. грн (для порівняння: якщо ваша ставка буде 21%, ви переплатите 93 тис. грн). Але і це не все. Адже майже всі ці ставки – плаваючі. Це означає, що банк має повне право підвищувати їх після видачі кредиту, не попереджаючи вас. Причини можуть бути різними: подорожчання гривні на банківському ринку, черговий виток фінансової кризи і т. д. Під такі «слизькі» ставки банк готовий видати іпотеку на термін до 5 років. Але якщо хочете фіксований відсоток, більш ніж на рік кредит вам мало хто дасть. А мінімальний початковий внесок, який можуть зажадати в середньому, – 70% від вартості квартири.
ВИГОДА. Але держава для банків – все ще надійний партнер. Тому вони хочуть співпрацювати з ДІУ. І для цього готові виконувати всі її умови: видавати кредити на 30 років з початковим внеском – 25%. Більше того, один з банків-партнерів ДІУ навіть обіцяє видати вам кредит без початкового внеску, якщо ви зможете оформити в заставу ще одну вашу квартиру. При цьому вимоги, які висуваються до позичальника при отриманні іпотечного кредиту за спільною програмою з ДІУ, стандартні. Приміром, одержувач позики повинен мати постійне місце роботи, стабільний, офіційно підтверджений дохід, позитивну кредитну історію і бути не молодшим 18 років. А розмір його зарплати повинен мінімум в 2 рази перевищувати суму щомісячного платежу за іпотекою.
ПІДСТУПИ. Втім, є у іпотеки від ДІУ і відмінності від звичайної. Наприклад, сума кредиту повинна бути більше 75 тис. грн, термін – від 5 років. До того ж потрібно обов’язково застрахувати придбану нерухомість. Це щорічно обійдеться вам від 0,3-0,5% від оціночної вартості квартири. Крім того, багато банків беруть ще й обов’язкову разову комісію при оформленні кредиту – 1-2,99% від суми позики. Також майте на увазі, що якщо у ДІУ виникнуть проблеми з грішми і воно не зможе компенсувати банку частину ваших відсотків, вам доведеться платити за підвищеною ставкою – приблизно на 3% вище.
ПЕРЕБІГ ПРОЦЕСУ. «У цьому році програми з ДІУ вже працюють, – ділиться своїм досвідом Андрій. – Мені були готові видати кредит, як тільки мій банк відновив співпрацю з ДІУ. Але я не думаю, що після зростання ставок знайдуться люди, готові залізти в таку кабалу». Втім, Андрій помиляється. Такі охочі знаходяться. За словами голови правління ДІУ Валентина Рибачука, за грудень 2012-го (тобто вже після зростання ставок) кредити «від ДІУ» отримали 198 осіб. А за весь 2012 рік ця держустанова рефінансувала 1231 іпотечну позику на загальну суму 293,4 млн грн. При цьому найактивніше, за даними ДІУ, такі кредити видавали «ВТБ Банк» (203 кредити), «Фінанси та Кредит» (176), «Юнекс Банк», «Меркурій», «Діамантбанк», «Енергобанк» і «ПриватБанк» .
ПРОГНОЗ. Якщо в березні минулого року кредити від ДІУ давали 25 банків, то на початку грудня 2012-го таких сміливців було тільки 15. Зараз їх видає вже 27 контор. Причому скоро, як розповіли нам фінансисти, їх ряди поповняться. Голова ДІУ допускає, що скоро ставка рефінансування може знизитися з 18% до 15%, а це означає, що кредит можна буде взяти під 20%.
Пільгова іпотека стала недоступною
Матичак Тетяна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас