Свердловини Шуфрича і Ставицького перетворюють на президентські інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свердловини Шуфрича і Ставицького перетворюють на президентські інвестиції

5393
Найбільший приватний газовидобувник України «Нафтогазвидобування» готується повторити долю «Голден Дерріка»
У понеділок депутат від «Батьківщини» Олександр Бригінець розмістив на своїй сторінці в соцмережі Facebook інформацію про протистояння депутата Нестора Шуфрича з міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким. «Шуфрич на нараді в Кабміні підняв реальний шум. Він звинуватив міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького в незаконному призупиненні ліцензії нафтогазової компанії «Нафтогазвидобування» і вимаганні 30% компанії за відновлення ліцензії», – написав Бригінець.
Так це чи ні, але на користь версії про те, що «Нафтогазвидобування» чекають зміни, може говорити рішення Окружного адміністративного суду Києва від 15 січня 2013 року, яким було припинено дію наказу Державної служби геології та надр від 22 листопада 2012 року – і, відповідно, було відновлено дію спецдозволів на розробку Семиренківського газового і Мачухського газоконденсатного родовищ.
Причини для реанімації виробничої діяльності «Нафтогазвидобування» можуть критися в тому, що компанія вийшла на фінішну пряму у зміні бенефіціара. Так, якщо в останні кілька років ним на паритетних умовах володіли нинішні нардепи Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський, то зараз їх готуються замінити структури, що входять до оточення Президента.
Це побічно підтверджують мінімум два факти. По-перше, кілька місяців тому у «Нафтогазвидобування» з’явився новий керівник. В.о. голови правління був призначений донеччанин Яків Проскурня, родичка якого Тетяна Проскурня входить у правління ПАТ «Метал Юніон» Руслана Циплакова (партнера Віктора Януковича-молодшого з автоспорту).
По-друге, віднедавна «Нафтогазвидобування» офіційно змінила охоронну організацію. За даними «Коментарів», зараз ці послуги газовидобувнику надає ТОВ «Скат-ПКБ», безпосереднім власником якого є згаданий «Метал Юніон».
Підготовлювана зміна власника «Нафтогазвидобування» і перехід підприємства під контроль донецької бізнес-групи напевно посилить позиції президентського оточення на ринку вуглеводневого промислу. І цілком імовірно, що шлях розвитку «Нафтогазвидобування» багато в чому повторить долю іншої компанії – ТОВ «Голден Деррік». Це підприємство, засноване структурами, близькими до нинішнього голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, впродовж 2010-2011 року отримало мінімум 29 спеціальних дозволів на користування надрами у Полтавській області. Левова частка цих майданчиків (23) містять нафту і природний газ, інші шість – сланцевий газ. За підрахунками «Коментарів», ці сланцеві ділянки займають колосальну площу – понад 1,5 тис. кв. км, а значить на їх розробку потрібно витратити мільярди гривень.
При цьому донецькі господарі «Нафтогазвидобування» і «Голден Дерріка» навряд чи захочуть шукати гроші на промислову розробку родовищ. Адже вкладення в нафтогазовий промисел характеризуються тривалим поверненням коштів. Тому цілком імовірно, що обидва підприємства – всього лише портфельні президентські інвестиції, які з часом будуть перепродані профільним бізнесменам.
Докладніше про ситуацію навколо «Нафтогазвидобування» читайте у свіжому номері «Коментарів» №3 від 25 січня.
Дмитро Рясной, Андрій Гримов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас