На яких умовах "ВТБ Капітал" продає Банк Кіпру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На яких умовах "ВТБ Капітал" продає Банк Кіпру

3158
Ще влітку 2012 року кіпрська банківська група Bank of Cyprus виставила на продаж свою українську “дочку” – Банк Кіпру. Організація продажу цього активу була доручена інвестиційній компанії «ВТБ Капітал», яка розіслала комерційну пропозицію потенційним покупцям. Forbes написав про це в жовтні минулого року з посиланням на топ-менеджера великого іноземного банку, який говорив на умовах анонімності, тому що це – не публічна інформація.
На 1 жовтня 2012 року банк Кіпру з активами 2,7 млрд гривень посідав 63-ю позицію в рейтингу. Мережа банку складається з 44 відділень у 14 областях.
Строго конфіденційно
У самому банку категорично заперечували проведення пошуку потенційних покупців. «Міжнародна фінансова група Bank of Cyprus Group не ухвалювала рішення про продаж своєї дочірньої структури в Україні. Також Bank of Cyprus Group не надавала нікому повноваження для проведення пошуку потенційних покупців Банку Кіпру в Україні», – зазначалося в офіційному повідомленні, яке було опубліковано банком 25 жовтня 2012 року, на наступний день після публікації Forbes.
У розпорядженні редакції опинився так званий тізер, який свідчить про протилежне. В офіційній презентації, підготовленій співробітниками інвестиційно-банківського департаменту компанії «ВТБ Капітал», йдеться, що «Bank of Cyprus («Продавець») розглядає можливість продажу до 100% свого дочірнього банку Bank of Cyprus Україна («Об’єкт угоди»)». Тізер датований липнем 2012 року.
У компанії «ВТБ Капітал» не змогли підтвердити або спростувати розсилання тізера про продаж Банку Кіпру. Офіційний запит Forbes залишився без відповіді. На повторний запит в Банк Кіпру ми отримали чергове спростування. «Група Bank of Cyprus не ухвалювала жодних рішень щодо продажу своїх дочірніх компаній», – йдеться у письмовій відповіді банку, отриманій нами 24 січня.
«Тізер – це попередні умови угоди, щоб поділитися ідеєю про інвестиції», – пояснює керуючий директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Навіть ідею про продаж банку акціонери завжди тримають у таємниці, оскільки це може не сподобатися клієнтам. «Інформація про можливий продаж завжди діє досить болісно на кілька процесів», – наголошує колишній голова правління банку «Форум» Ярослав Колесник. За його спостереженнями, клієнти стають більш обережними і «починають диверсифікувати свої кошти».
Відлякує перспектива зміни акціонерів в банку і потенційних клієнтів. «Той, хто затіває великий новий проект, навряд чи піде в банк, який продається, так як нікому не відомі імена майбутніх власників», – стверджує Колесник.
Дороге задоволення
Учасники ринку, знайомі із ситуацією, кажуть, що Банк Кіпру поки не зацікавив покупців. «Тізер може і півроку, і більше діяти», – пояснює керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман. Причина тривалих пошуків – занадто висока ціна, яку просить продавцем. У тізері 100% акцій Банку Кіпру оцінюється в EUR110 млн, або 1,4 капіталу. «Виглядає, як занадто висока оцінка», – говорить Тарабакін. З ним згоден і Колесник: «Сьогодні все продається нижче капіталу».
Частину заявленої ціни, а саме EUR24 млн, продавець обіцяє компенсувати покупцеві за рахунок надання боргового фондування. З урахуванням цього фактора, сказано в тізері, реальна вартість банку знизиться до 1,1 капіталу. Мова йде про середньостроковий кредит EUR200 млн. «Якщо порахувати, наприклад, EUR200 млн за ринковою ставкою 11-12%, а отримати їх на три роки за ставкою 3-5%, то різниця – це і є додатковий дохід покупця», – зазначає голова ради директорів групи компаній “Інвестиційний капітал Україна” Валерія Гонтарєва. В кінці минулого року Олександр Адаріч придбав Ерсте Банк з мультиплікатором 0,8, а Микола Лагун домовився про купівлю Кредитпромбанку за $1.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас