Таємниця «покращень» Ахметова – вміння дружити із владою – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таємниця «покращень» Ахметова – вміння дружити із владою – експерт

4291
Лише один українець опинився в рейтингу 100 найзаможніших людей планети за версією агентства Bloomberg. Це найбагатший громадянин України Рінат Ахметов. У рейтингу світових багатіїв він посів 26 сходинку зі статками 22,3 мільярди доларів. Українські експерти зазначають, що Рінат Ахметов має вирішальний вплив на українську економіку та політику, а своїми статками завдячує насамперед тому, що вміє знаходити спільну мову із владою.
За даними Bloomberg, власник компанії «СКМ» та футбольного клубу «Шахтар» контролює половину українського ринку сталі, вугілля та електроенергії.
Рінат Ахметов був народним депутатом кількох скликань, але на останніх виборах не балотувався до парламенту. Утім, він має вплив на депутатів від фракції Партії регіонів.
«Він не балотувався сам, бо там є люди, які йому близькі. Він через них може впливати на ситуацію в партії», – каже Президент Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш.
У дружбі з президентами
Успіх Ріната Ахметова експерт пояснює насамперед тим, що мільярдер завжди вмів порозумітися із владою. Саме завдяки цьому він отримував доступ до приватизації на пільгових умовах найліквідніших активів.
«Він завжди вів свій бізнес як людина близька до влади, яка за допомогою цієї близькості збагачується», – вважає Сергій Гармаш.
У Ріната Ахметова були добрі відносини із попереднім президентом Віктором Ющенком, але при Вікторі Януковичу його статки та вплив на владу зростають. Як зазначив Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко, в другому уряді Азарова позиції Ріната Ахметова істотно посилилися.
Ахметов як дзеркало неринковості української економіки
Вплив Ріната Ахметова на українську політику та економіку важко переоцінити. Причому бізнесмен, за потреби, може порозумітися як із владою, так і з опозицією.
«Він безперечний лідер і в політиці, і в економіці, і вирішує всі потрібні йому питання. На опозицію має опосередкований вплив грошима, а на владу – безпосередній. На опозицію він впливає опосередковано, щоби робити її ручною», – зазначає колишній керівник Фонду держмайна Олександр Бондар.
Утім, вирішальний вплив мільярдера на українську політику та економіку свідчить про великі проблеми держави і може мати небезпечні наслідки.
«Якщо одна людина має монопольне становище на багатьох ринках і в галузях економіки, то це ознаки економіки неринкової, яка не розвивається, а переживає стагнацію», – застерігає Олександр Бондар.
Тим часом, Україна залишається однією з найбідніших держав Європи, а купівельна спроможність пересічного українця вчетверо менша, ніж у середньостатистичного європейця.
Дмитро Шурхало
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас