Що буде з драйвером української економіки в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з драйвером української економіки в 2013 році

4182
У минулому році українська економіка опинилася на межі падіння – зовнішні ринки стиснулися, інвестори відвернулися, з МВФ домовитися не вдалося. І лише внутрішній попит залишався фундаментом для зростання. За січень-вересень 2012 року приватне споживання – основний компонент попиту – зросло на 11,7%.
Прем’єр-міністр Микола Азаров сподівається, що і в нинішньому році українці не підведуть. «Україна має високий потенціал економічного зростання, який базується насамперед на розвитку внутрішнього виробництва, яке спрямоване на внутрішній ринок», – з оптимізмом дивиться в майбутнє прем’єр.
Витрати населення і далі будуть основою для економічного зростання, але їх темпи знизяться вдвічі. Що з того для бізнесу та економіки?
Непомітні цифри
«Наш бізнес зростає. Чи зростає він за рахунок зростання внутрішнього попиту? Думаю, ні», – говорить Руслан Шостак, власник мережі супермаркетів «Варус» і магазинів «Єва». Навіть у Дніпропетровську, де мережа «Варус» представлена найкраще, в останні роки її продажі зростали лише за рахунок перерозподілу ринку. Не тому, що населення збільшило витрати, говорить Шостак.
Ледь не слово в слово йому вторять представники інших роздрібних мереж і асоціацій. «Свої плани щодо зростання обороту ми виконали. Але швидше завдяки перерозподілу між гравцями ринку і перетіканню покупців у магазини з ринків, а не тому, що люди стали більше витрачати на одяг», – говорить Марина Набока, директор з розвитку MD Group (бренди ТМ Tommy Hilfiger, OGGI, Sasch тощо). Якщо речі однієї категорії на ринку «Троєщина» і в магазині OGGI коштують однаково, то нормально, що покупець віддасть перевагу магазину, говорить Набока. Про ті ж причини зростання говорить і Сергій Вермінський, віце-президент Української асоціації меблевиків – тільки щодо свого ринку.
Це парадокс української статистики, говорить Дмитро Боярчук, директор «CASE-Україна». За даними Держстату, в 2012 році зростання витрат населення було досить істотним: у III кварталі минулого року в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року воно збільшилося на 14%. Але в той час як Держстат звітує про швидке зростання попиту з боку населення, бізнес часто його не бачить. Зростання внутрішнього споживання, відбите в статистиці, пояснюється здебільшого саме цим – детінізацією споживання, процесом перетікання покупців з ринків у магазини і супермаркети, вважає Павло Ілляшенко, керівник аналітичного відділу ІК Astrum Investment Management.
Тенденція до пониження
У нинішньому році навіть офіційні звіти Держстату, вважають експерти, будуть набагато гіршими.
Чому?
Щоб зростали витрати українців, потрібно, як мінімум, забезпечити зростання їхніх доходів. Але ось з цим будуть проблеми. «Економіка України перебуває в стані стагнації і нездатна підтримувати колишні темпи зростання зарплат і соціальних виплат населенню», – говорить Олексій Блінов, начальник аналітичного відділу Альфа-Банк Україна. Це вже видно по держбюджету: до грудня 2013 р. зростання мінімальної зарплати і мінімального прожиткового мінімуму становитиме лише 1,1%, говорить екс-в.о. міністра фінансів Ігор Уманський. Друге підвищення соцстандартів, на 3-4%, відбудеться лише в грудні. За зниженням темпів зростання «мінімалки» підтягнуться й інші зарплати – спершу в державному, а потім і в приватному секторі.
До того ж номінальне зростання зарплат з’їсть інфляція: на тлі низької бази порівняння, очікуваного підвищення тарифів на ЖКГ та інших факторів вона буде висока: згідно з консенсус-прогнозом Forbes – 6,9%.
Спроби уряду в легалізації зарплат будуть, навпаки, тягнути статистику зростання доходів «вгору», але на витратах це не позначиться.
У результаті зростання реальних доходів в Україні в 2013 році буде набагато скромнішим від показників попереднього року. Олександра Бетлій, експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, вважає, що воно складе всього 4,4%. Для порівняння – реальні доходи населення в III кварталі 2012-го зросли на 12,5% (у річному вимірі).
Як сповільнення темпів зростання доходів позначиться на споживанні?
Згідно з прогнозами експертів, темпи зростання попиту впадуть, але не так сильно, як темпи зростання зарплат. По-перше, українці будуть більше витрачати і менше відкладати. Так відбувалося в 2011 р. – тоді обсяг заощаджень зменшився на 30% в порівнянні з роком раніше. Боярчук упевнений, що те саме покаже статистика 2012 року, і 2013 рік не змінить цієї традиції. «Населення прагне підтримувати свій рівень життя, навіть якщо зростання доходів сповільнюється», – вважає експерт. По-друге, в роздріб можуть піти гривні, які українці не донесуть до обмінників. «Ми очікуємо зниження попиту на купівлю населенням іноземної валюти. Це певною мірою підтримає внутрішній попит», – говорить Олександра Бетлій.
Боярчук очікує сповільнення зростання приватного споживання з 11,7% до 7,6% за результатами нинішнього року, Олексій Блінов – до 5%. Віталій Ваврищук, керівник аналітичного відділу ІК SP Advisors, – до 8-9%. Для економіки України це матиме кілька важливих наслідків.
Плюси і мінуси
З кінця 2010 року приватне споживання – драйвер зростання української економіки; статистика інвестицій та експорту, навпаки, надають негативний ефект. Віталій Ваврищук вважає, що в нинішньому році вони також покажуть негативну динаміку.
У Європейському банку реконструкції та розвитку на ситуацію дивляться дещо оптимістичніше. Тут вірять у стабілізацію і невпевнене зростання в єврозоні. Це призведе до зниження процентних ставок у єврозоні, що дасть великий поштовх до інвестицій, в тому числі і в Україну. Згоден з прогнозом ЄБРР і Ільяшенко з ІК Astrum.
Але навіть при цьому роль приватного споживання в економіці як і раніше буде ключовою. А значить, його зниження буде означати сповільнення темпів зростання економіки, а також надходжень до бюджету. «Більша частина доходів бюджету – це податки на споживання. Падіння споживання прямо вдарить по доходах бюджету», – говорить Боярчук.
Але в чомусь цей тренд буде навіть позитивним для економіки.
У минулому році приріст внутрішнього споживання в основному «виливався» у додатковий попит на імпортні товари, говорить Ваврищук з SP Advisors. Правда, за січень-листопад 2012 року сукупний імпорт зріс тільки на дуже скромні 2,9% (зростання за аналогічний період 2011-го – 38,1%). Але падало ввезення лише інвестиційних товарів – приміром, важливих для статистики імпорту продукції машинобудування, металу, нафти і газу. Продажі комп’ютерів, одягу, ліків і авто зростали. Імпорт алкогольних напоїв, наприклад, зріс відразу на 22,6%. «Відійшовши від шоку 60%-ної девальвації в 2008 році, в 2010-2012 роках, при незмінному курсі і стабільних цінах на імпортні товари, споживач збільшував їх частку в своєму кошику», – говорить Андрій Патіота, старший аналітик ІФК «Арт Капітал».
У нинішньому році зростання роздрібного споживання сповільниться. Отже, сповільниться і зростання імпорту споживчих товарів. Це пригальмує зростання торгового дефіциту. А значить, і скорочення золотовалютних резервів, говорить Боярчук.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас